Чи цікавляться українці вмістом харчових продуктів
23 серпня 2024
Центр громадського здоров’я (ЦГЗ) оприлюднив результати дослідження серед населення України щодо факторів розвитку неінфекційних захворювань (НІЗ) . Його провели у співпраці з Центром з контролю та профілактики захворювань США (CDC).
Дослідження, яке проводилося методом комп’ютерного телефонного інтерв’ю (CATI) серед дорослого населення України восени 2023 року, охопило всі регіони, окрім тимчасово окупованих територій.
Зібрано дані про:
- ставлення населення до маркування харчових продуктів;
- ставлення населення до власного здоров’я;
- фактори ризику НІЗ: вживання алкоголю, фізичну активність, харчові звички.
Опитування показало, що маркування харчових продуктів перед купівлею завжди або часто читають близько 23,9% респондентів.
«Люди віком 18-29 років більш схильні до купівлі менш корисних продуктів, навіть після ознайомлення з маркуванням перед покупкою, якщо порівнювати із представниками старших вікових груп», – зазначає Олена Запорожська, завідувачка відділу профілактики неінфекційних хвороб ЦГЗ.
Після ознайомлення з маркуванням понад 70% опитаних змінюють думку щодо купівлі продуктів з високим вмістом цукру, жиру або солі: або зовсім відмовляються від купівлі, або купують їх менше чи рідше.
Далі – читайте за посиланням.