Усі новини

Зоонози: коли здоров’я тварин впливає на наше. Що потрібно знати?

ЗООНОЗИ  — узагальнена назва інфекційних хвороб, які трапляються у тварин, але здатні передаватися від тварин до людини або інфекційні хвороби, спільні для тварин і людей. Досить часто зоонозні захворювання в людей мають важчий перебіг, ніж у тварин, якщо вчасно не звернутись за лікарською допомогою закінчуються летально.

Серед найпоширеніших зоонозів, якими людина може заразитись при контакті з тваринами виділяють 2 групи: які передаються від свійських та інших синантропних тварин (сальмонельоз, бруцельоз, туберкульоз, правець, сибірка, лептоспіроз, сап, меліоїдоз, орнітоз, ящур, аспергільоз, трихофітія, мікроспорія, балантидіаз, токсоплазмоз, трипаносомоз, лейшманіоз та ін.) та які передаються  від диких тварин — природноосередкові зоонози – (лістеріоз, чума, туляремія, лептоспіроз, кліщовий спірохетоз, рикетсіоз, сказ, геморагічна гарячка, вірусний енцефаліт, лейшманіоз та ін.).

Торік у Вінницькій області, як і в інших регіонах України, фіксувалися випадки зоонозних хвороб, зокрема лептоспірозу, хвороби Лайма та інших.

У Всесвітній день боротьби із зоонозами, який відзначається сьогодні, Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб нагадує правила, які допоможуть вберегтись від зоонозів:

  • купляти продукти харчування (м’ясо, молоко, овочі та фрукти) лише у встановлених місцях (ринки, магазини), а не в місцях стихійної торгівлі;
  • при купівлі харчових продуктів, а також при їх зберіганні вдома обов’язково звертати увагу на дотримання умов і термінів зберігання, які зазначені виробником на маркуванні;

– вживати м’ясні продукти тільки після якісної термічної обробки;

– не використовувати сире молоко;

– не користуватись водою з відкритих водойм без кип’ятіння;

– захищати харчові продукти і посуд від мух, тарганів та інших комах;

  • звертати увагу на дотриманні товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів (сирі та готові продукти не повинні зберігатись поряд та інше);

– старанно стежити за чистотою рук і поверхонь, які контактують з харчовими продуктами;

– дотримуватись чистоти в приміщеннях;

– проводити дератизаційні та дезінсекційні заходи;

– запобігати укусів кліщами та іншими комахами;

– забезпечувати профілактичні щеплення, обробки та лікування домашніх і свійських тварин;

– робити планові щеплення, які передбачені в календарі щеплень, особливо при перебуванні в ензоотичних районах або професійних груп з підвищеним ризиком зараження.

Пам’ятайте, що захворювання завжди легше попередити ніж лікувати. Формуємо культуру здоров’я разом!

Поділитися:
Знайти