Усі новини

Як зменшити споживання солі й насолоджуватися природним смаком їжі

Поділитися:

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує дорослим обмежити споживання солі до 5 грамів на день, що приблизно дорівнює одній чайній ложці. Для дітей віком від 2 до 15 років ця норма ще нижча. Надмірне споживання солі може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям. Варто зазначити, що необхідну кількість натрію можна отримати з натуральних продуктів, навіть не додаючи сіль до страв, особливо якщо у вашому раціоні немає оброблених продуктів, таких як хліб, готові сніданки або м’ясні вироби.

Більше про це розповідає лікар із загальної гігієни відділу епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних хвороб Інна КУДЛАЄНКО.

За даними ВООЗ, у середньому кожна людина споживає 10,8 г солі на добу, що є причиною майже 1,9 мільйона передчасних смертей щороку. У дослідженні, проведеному у 2019 році, встановлено, що українські діти споживають набагато більше солі, ніж рекомендовано навіть для дорослих людей. Діти дошкільного віку у середньому вживають 6,4 г солі на добу, молодші школярі – 7,4 г, а підлітки – 9,2 г.

Надмірне споживання солі підвищує ризик  виникнення різноманітних хвороб:

Про те, які продукти містять багато солі, і як насолодитися справжнім смаком їжі, не вживаючи зайвої солі, читайте у статті на сайті Вінницького ОЦКПХ.

Зменшення споживання солі – це важливий крок до здорового способу життя. Почніть з малого: замініть солоні перекуси на фрукти або овочі. З часом ви помітите, як ваші смакові рецептори стануть більш чутливими до природних смаків.

Пам’ятайте: зменшення споживання солі – простий, але ефективний крок до зміцнення здоровʼя!

Формуємо культуру здоров’я разом!

Знайти