Усі новини

Як збирати гриби безпечно та що робити при отруєнні

Зливи, що пройшли останнім часом, створили чудові умови для росту грибів — високу температуру й вологість. Збирати їх приємно, готувати легко, а їсти смачно. Та не все так просто

Річ у тім, що навіть їстівні гриби слід уживати обачно. Вони вважаються відносно «важкою» їжею, бо містять хітин і азотисті речовини, які не перетравлюються. Також є ризик отруєння їстівними грибами внаслідок неправильного зберігання грибів та страв із них.

Щоб допомогти вам уникнути небезпеки, ЦГЗ нагадує правила збору грибів:

  • Збирайте лише добре відомі вам гриби. Дотримуйтесь головного правила грибника: «не впевнений – не бери»;
  • Будьте особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба). Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);
  • Перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – викиньте гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте;
  • Не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях;
  • Не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, у забруднених місцях – гриби добре всотують і накопичують шкідливі речовини.

Кому слід обмежити вживання грибів:  – далі – за посиланням.

Поділитися:
Знайти