Усі новини

Вітамін С: супергерой нашого імунітету

Щороку 4 квітня відзначається День вітаміну С – важливої поживної речовини, яка відіграє ключову роль у підтримці нашого здоров’я. Вітамін С, відомий також як аскорбінова кислота, – потужний антиоксидант, який зміцнює імунну систему, сприяє загоєнню ран і захищає клітини від пошкодження.

Про важливість вітаміну С розповідає лікар відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних хвороб Вінницького ОЦКПХ Світлана Савич.

Чому вітамін С такий важливий

Вітамін С стимулює вироблення білих кров’яних клітин, які борються з інфекціями.

Він нейтралізує шкідливі вільні радикали, запобігаючи пошкодженню клітин і розвитку хронічних захворювань.

Вітамін С необхідний для виробництва колагену, білка, який підтримує здоров’я шкіри, кісток, судин і сполучних тканин.

Він покращує засвоєння заліза з рослинної їжі, що особливо важливо для вегетаріанців і веганів.

Дослідження показують, що вітамін С може знизити ризик серцево-судинних захворювань.

Цей вітамін підтримує стійкість організму проти різних видів стресу

Вітамін С регулює холестериновий обмін, а також важливий для профілактики атеросклерозу.

Аскорбінова кислота має захисні властивості відносно деяких токсичних речовин (свинець, нітрозаміни, анілін та інші), активує багато ферментів.

У разі відсутності або дефіциту в харчовому раціоні цього вітаміну виникає С-авітаміноз – цинга. В наш час цинги практично не буває, але  нерідко бувають прояви С-гіповітамінозу: млявість, швидка стомлюваність, підвищена збудливість, головний біль, втрата апетиту, зниження працездатності та стійкості проти різних інфекційних захворювань (нежить, гострі респіраторні захворювання та ін.). При тривалому С-гіповітамінозі уражаються кровоносні судини:  підвищується кровоточивість ясен, легко виникають численні дрібні крововиливи на поверхні шкіри (петехії). Підвищена проникність судинної стінки виникає внаслідок порушення  синтезу колагену – білка  який відіграє важливу роль у побудові сполучнотканинної основи судин.

С-гіповітамінозний стан здебільшого спостерігається наприкінці зими та на початку весни.

 

Де знайти вітамін С

Вітамін С міститься в багатьох фруктах і овочах, зокрема:

  • Цитрусові (апельсини, лимони, грейпфрути)
  • Ягоди (полуниця, чорна смородина, ківі)
  • Солодкий перець
  • Броколі
  • Шипшина
  • Ягоди – обліпиха, горобина
  • Кріп, петрушка, капуста
  • Картопля містить невелику кількість цього вітаміну, але якщо взимку в харчовому раціоні є достатня кількість картоплі, свіжої та квашеної капусти, то потреби організму людини у вітаміні С в основному забезпечуються.
  • Найкраще джерело вітаміну С – щойно зібрані (або щойно зібрані й заморожені) овочі та фрукти.

Забезпеченість організму аскорбіновою кислотою визначають за вмістом її в сечі (норма 20-30 мг/добу), плазмі крові (норма 0,007 – 0,012 г/л) та лейкоцитах (норма 0,2 – 0,3 г/л), а також проводять тести на проникність судин (проба Нестерова).

Скільки вітаміну С нам потрібно

Рекомендована добова норма вітаміну С для дорослих – 75-90 мг. Вагітним жінкам і матерям-годувальницям вітаміну С потрібно більше.

Поради щодо збільшення споживання вітаміну С:

  • Вживайте різноманітні фрукти та овочі щодня.
  • Додавайте цитрусові до салатів і напоїв.
  • Для «перекусів» використовуйте ягоди, фрукти і солодкий перець.
  • Розгляньте можливість прийому добавок вітаміну С, якщо ви не отримуєте його достатньо з їжею, але в цьому раіз порадьтеся зі своїм лікарем.

Додаткова інформація:

  • Вітамін С – водорозчинний, тому він не накопичується в організмі, його потрібно поповнювати щодня.
  • Куріння знижує рівень вітаміну С в організмі, тому курцям потрібно більше цієї поживної речовини.
  • Вітамін С може допомогти скоротити тривалість і тяжкість застуди.

Формуємо культуру здоров’я разом!

 

Поділитися:
Знайти