Вітамін С: супергерой нашого імунітету
4 квітня 2025
Щороку 4 квітня відзначається День вітаміну С – важливої поживної речовини, яка відіграє ключову роль у підтримці нашого здоров’я. Вітамін С, відомий також як аскорбінова кислота, – потужний антиоксидант, який зміцнює імунну систему, сприяє загоєнню ран і захищає клітини від пошкодження.
Про важливість вітаміну С розповідає лікар відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних хвороб Вінницького ОЦКПХ Світлана Савич.
Чому вітамін С такий важливий
Вітамін С стимулює вироблення білих кров’яних клітин, які борються з інфекціями.
Він нейтралізує шкідливі вільні радикали, запобігаючи пошкодженню клітин і розвитку хронічних захворювань.
Вітамін С необхідний для виробництва колагену, білка, який підтримує здоров’я шкіри, кісток, судин і сполучних тканин.
Він покращує засвоєння заліза з рослинної їжі, що особливо важливо для вегетаріанців і веганів.
Дослідження показують, що вітамін С може знизити ризик серцево-судинних захворювань.
Цей вітамін підтримує стійкість організму проти різних видів стресу
Вітамін С регулює холестериновий обмін, а також важливий для профілактики атеросклерозу.
Аскорбінова кислота має захисні властивості відносно деяких токсичних речовин (свинець, нітрозаміни, анілін та інші), активує багато ферментів.
У разі відсутності або дефіциту в харчовому раціоні цього вітаміну виникає С-авітаміноз – цинга. В наш час цинги практично не буває, але нерідко бувають прояви С-гіповітамінозу: млявість, швидка стомлюваність, підвищена збудливість, головний біль, втрата апетиту, зниження працездатності та стійкості проти різних інфекційних захворювань (нежить, гострі респіраторні захворювання та ін.). При тривалому С-гіповітамінозі уражаються кровоносні судини: підвищується кровоточивість ясен, легко виникають численні дрібні крововиливи на поверхні шкіри (петехії). Підвищена проникність судинної стінки виникає внаслідок порушення синтезу колагену – білка який відіграє важливу роль у побудові сполучнотканинної основи судин.
С-гіповітамінозний стан здебільшого спостерігається наприкінці зими та на початку весни.
Де знайти вітамін С
Вітамін С міститься в багатьох фруктах і овочах, зокрема:
- Цитрусові (апельсини, лимони, грейпфрути)
- Ягоди (полуниця, чорна смородина, ківі)
- Солодкий перець
- Броколі
- Шипшина
- Ягоди – обліпиха, горобина
- Кріп, петрушка, капуста
- Картопля містить невелику кількість цього вітаміну, але якщо взимку в харчовому раціоні є достатня кількість картоплі, свіжої та квашеної капусти, то потреби організму людини у вітаміні С в основному забезпечуються.
- Найкраще джерело вітаміну С – щойно зібрані (або щойно зібрані й заморожені) овочі та фрукти.
Забезпеченість організму аскорбіновою кислотою визначають за вмістом її в сечі (норма 20-30 мг/добу), плазмі крові (норма 0,007 – 0,012 г/л) та лейкоцитах (норма 0,2 – 0,3 г/л), а також проводять тести на проникність судин (проба Нестерова).
Скільки вітаміну С нам потрібно
Рекомендована добова норма вітаміну С для дорослих – 75-90 мг. Вагітним жінкам і матерям-годувальницям вітаміну С потрібно більше.
Поради щодо збільшення споживання вітаміну С:
- Вживайте різноманітні фрукти та овочі щодня.
- Додавайте цитрусові до салатів і напоїв.
- Для «перекусів» використовуйте ягоди, фрукти і солодкий перець.
- Розгляньте можливість прийому добавок вітаміну С, якщо ви не отримуєте його достатньо з їжею, але в цьому раіз порадьтеся зі своїм лікарем.
Додаткова інформація:
- Вітамін С – водорозчинний, тому він не накопичується в організмі, його потрібно поповнювати щодня.
- Куріння знижує рівень вітаміну С в організмі, тому курцям потрібно більше цієї поживної речовини.
- Вітамін С може допомогти скоротити тривалість і тяжкість застуди.
Формуємо культуру здоров’я разом!