Вінницький обласний ЦКПХ – один з п’яти учасників пілотного проєкту з моніторингу трансжирів у харчових продуктах
29 липня 2024Споживання трансжирів (ТЖК), вироблених у промисловий спосіб, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, підвищує ризик розвитку ішемічної хвороби серця й інших неінфекційних захворювань. Відтак важливо постійно перевіряти вміст трансжирів в харчових продуктах.
Саме тому сьогодні на базі Вінницького обласного центр контролю та профілактики хвороб стартувало навчання в рамках програми з моніторингу трансжирних кислот.
Наших фахівців лабораторії санітарно-гігієнічних та фізичних досліджень, а також фахівців Миколаївського ОЦКПХ навчають та консультують представники ВООЗ Карла Мотта (Національний інститут охорони здоров’я, Португалія), доктор Браян Гонзалес (Вагенінгенський університет, Нідерланди) та національний координатор з питань неінфекційних захворювань Андрій Скіпальський.
«Зменшення споживання трансжирів є дійсно важливим питанням громадського здоров’я. Постійний моніторинг допоможе зрозуміти, наскільки виробники дотримуються вимог законодавства щодо обмеження їх рівня в харчових продуктах, а також дозволяє споживачам вибрати більш корисні продукти та краще контролювати рівень вмісту шкідливих кислот, а відтак профілактувати неінфекційні хвороби» – зазначив генеральний директор Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб Ігор Матковський.
Вінницький ОЦКПХ є одним з п’яти учасників пілотного проєкту з моніторингу трансжирних кислот у продуктах харчування. У «пілоті» також Львівський, Миколаївський, Дніпропетровський та Черкаський центри контролю та профілактики хвороб.