У твоєму раціоні є солоні рекордсмени. І ти можеш навіть не здогадуватися, хто вони
16 жовтня 2025
Сьогодні — День здорового харчування. Гарний привід нагадати, що ми споживажмо удвічі більше солі, ніж безпечно. А тобі — придивитися уважніше до того, що ти їси між основними прийомами їжі. Бо саме улюблені перекуси можуть містити забагато солі.
Уяви: у 100 г чипсів, горішків чи сухариків може бути добова норма солі! І навіть якщо ти не любиш ласувати снеками, сіль часто «ховається» там, де її зовсім не очікуєш: у печиві, хлібі, сирі чи ковбасі. Саме з готових магазинних продуктів ми отримуємо щодня 75% солі.
Рекомендована добова норма від ВООЗ — не більше однієї чайної ложки без гірки (5 г). Але цю норму легко перевищити, якщо вважати, що у несолоних продуктах міститься зовсім мало солі.
Чи знаєш ти, що в одній скибці улюбленого хліба — 0,4 г солі? А в одному бургері середнього розміру — понад половина денної норми солі (більш ніж пів чайної ложки, або ж 2,64 г)?
Полюбляєш з колегами на роботі влаштовувати піца-дні? В одній спожитій тобою порції цієї випічки у 150 г — майже половина добової норми солі (2г).
Але ти можеш тримати це під контролем. Достатньо почати з малого:
– Перевіряй етикетки: чим менше солі на 100 г продукту — тим краще
– Більше ніж 1 г солі на 100 г у продукті — знайди альтернативу або їж менше
– Прибрати сільничку зі столу і не солити додатково страви.
Ще більше порад і корисної інформації про сіль у харчуванні тут.
Солоного удвічі менше — серцю і судинам легше!
#ЇжМеншеСолі!