Усі новини

Святкуємо безпечно: як уникнути харчових отруєнь на свята

Наближаються свята, а з ними й застілля в колі сім’ї та друзів. На столах з’являться різноманітні страви, які потім зберігатимуться в холодильнику в умовах знеструмлення. Якщо харчові продукти та готову їжу неправильно зберігати, ними можна отруїтися.

Як уберегтися від отруєнь харчовими продуктами, нагадує Центр громадського здоров’я.

Отруєння харчовими продуктами спричиняють бактерії, віруси та паразити

Найбільший ризик інфікування цими патогенами мають такі продукти:

  • сирі яйця;
  • непастеризоване молоко;
  • домашня консервація;
  • сирі м’ясо, риба та морепродукти;
  • м’які сири з непастеризованого молока (наприклад, брі, камамбер, сири з блакитними прожилками);
  • кондитерські вироби з кремом.

Як запобігти зараженню продуктів мікроорганізмами до та після приготування страв удома

  1. Обов’язково мийте руки з миломперед приготуванням їжі. Регулярно очищайте кухонні поверхні та приладдя.
  2. Сирі та готові продукти нарізайте на окремих дошках.Заведіть окрему дошку та ніж для м’яса й риби, щоб не забруднювати готову їжу мікроорганізмами, які можуть бути в сирих продуктах.
  3. Термічно обробляйте сирі продукти перед уживанням.Переконайтеся, що риба або м’ясо добре проварилися, пропеклися або просмажилися.
  4. Пильнуйте, щоб продукти були свіжі.Перевіряйте термін придатності придбаних у магазині продуктів. Якщо вигляд чи запах викликають сумніви — викиньте, ризикувати не варто.
  5. Не залишайте їжу на столі довше, ніж на дві години. Після святкування одразу приберіть їжу, яка залишилася, в холодильник, особливо – салати з майонезом, кремові десерти й холодець.

У громадських закладах: 

  • купуйте харчові продукти тільки в перевірених торговельних мережах і постачальників;
  • обирайте перевірені ресторани чи кафе з хорошою репутацією;
  • не соромтеся просити персонал замінити вам страву, якщо її якість викликає сумніви.

Що робити у разі отруєння

Найбільш уразливими до харчових отруєнь є діти, вагітні жінки, люди похилого віку та люди з ослабленим імунітетом.

Симптоми отруєння: нудота, біль у животі, блювоту або/та діарея. Можливі небезпечні ускладнення з необхідністю госпіталізації через  зневоднення, тривалу лихоманку або навіть порушення зору.

Якщо ви або ваші близькі, а надто діти, відчули симптоми харчового отруєння, якнайшвидше зверніться до лікаря – самолікування небезпечне!

Не зіпсуйте собі свято!

Формуємо культуру здоров’я разом!

Поділитися:
Знайти