Усі новини

Сальмонельоз влітку: як запобігти

Літо – пора відпочинку, пікніків, купання у водоймах, свіжих овочів і соковитих фруктів. Тому саме в цей період зростає ризик зараження гострими кишковими інфекціями, у тому числі сальмонельозу.

У спекотну погоду ризик захворіти сальмонельозом значно зростає, оскільки мікроорганізми розмножуються набагато швидше, особливо на продуктах, які зберігаються неналежним чином. Що це за інфекція та як запобігти цьому захворюванню, розповідає лікар-епідеміолог Вінницького ОЦКПХ Наталія НАДВОДСЬКА.

Сальмонельоз – інфекційне захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella, що уражає шлунково-кишковий тракт.

Основні резервуари інфекції – домашня птиця, велика рогата худоба, свині, вівці, кози, гризуни, а також це можуть бути дикі птахи, риба, устриці, навіть таргани й мухи.

Інкубаційний період зазвичай триває від 6 годин до 3 діб, іноді може затягнутися до 7-10 днів. Захворювання супроводжується діареєю, інтоксикацією та зневодненням. У важких випадках, особливо у людей з ослабленим імунітетом, не виключено потрапляння сальмонели в кров, що призводить до генералізованої інфекції і, як наслідок, сепсису.

Як можна заразитися сальмонелою?

– вживання недостатньо обробленого м’яса, яєць, молока, продуктів, що містять ці інгредієнти, особливо якщо вони зберігаються не належним чином або готуються з порушенням умов приготування страв;

– контакт з інфікованими продуктами харчування, наприклад, сирими яйцями, які можуть містити бактерії на шкарлупі;

– споживання немитих овочів і фруктів;

– контакт з хворими або носіями інфекції через брудні руки, особливо після контакту з поверхнями, наприклад, дверними ручками, іграшками, посудом;

– вживання забрудненої питної води або використання її для приготування їжі, купання у водоймах із забрудненою водою.

Профілактика сальмонельозу:

  1. Дотримання правил особистої гігієни (ретельне миття рук з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету, коли ви приходите з вулиці).
  2. Правильна термічна обробка продуктів.
  3. Дотримання термінів придатності харчових продуктів.
  4. Належне зберігання продукції в холодильнику.
  5. Контроль за станом здоров’я тварин. Забезпечення умов утримання тварин, що виключають можливість зараження.

За підсумками І півріччя 2025 року в м. Вінниці зареєстровано 9 випадків сальмонельозу, з них 2 випадки серед дітей віком до 17 років.

Торік за аналогічний період було виявлено 14 випадків, в тому числі 4 серед дітей.

За перших симптомів захворювання зверніться за кваліфікованою медичною допомогою, не займайтесь самолікуванням.

Формуємо культуру здоров’я разом!

Поділитися:
Знайти