Сальмонельоз влітку: як запобігти
14 липня 2025
Літо – пора відпочинку, пікніків, купання у водоймах, свіжих овочів і соковитих фруктів. Тому саме в цей період зростає ризик зараження гострими кишковими інфекціями, у тому числі сальмонельозу.
У спекотну погоду ризик захворіти сальмонельозом значно зростає, оскільки мікроорганізми розмножуються набагато швидше, особливо на продуктах, які зберігаються неналежним чином. Що це за інфекція та як запобігти цьому захворюванню, розповідає лікар-епідеміолог Вінницького ОЦКПХ Наталія НАДВОДСЬКА.
Сальмонельоз – інфекційне захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella, що уражає шлунково-кишковий тракт.
Основні резервуари інфекції – домашня птиця, велика рогата худоба, свині, вівці, кози, гризуни, а також це можуть бути дикі птахи, риба, устриці, навіть таргани й мухи.
Інкубаційний період зазвичай триває від 6 годин до 3 діб, іноді може затягнутися до 7-10 днів. Захворювання супроводжується діареєю, інтоксикацією та зневодненням. У важких випадках, особливо у людей з ослабленим імунітетом, не виключено потрапляння сальмонели в кров, що призводить до генералізованої інфекції і, як наслідок, сепсису.
Як можна заразитися сальмонелою?
– вживання недостатньо обробленого м’яса, яєць, молока, продуктів, що містять ці інгредієнти, особливо якщо вони зберігаються не належним чином або готуються з порушенням умов приготування страв;
– контакт з інфікованими продуктами харчування, наприклад, сирими яйцями, які можуть містити бактерії на шкарлупі;
– споживання немитих овочів і фруктів;
– контакт з хворими або носіями інфекції через брудні руки, особливо після контакту з поверхнями, наприклад, дверними ручками, іграшками, посудом;
– вживання забрудненої питної води або використання її для приготування їжі, купання у водоймах із забрудненою водою.
Профілактика сальмонельозу:
- Дотримання правил особистої гігієни (ретельне миття рук з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету, коли ви приходите з вулиці).
- Правильна термічна обробка продуктів.
- Дотримання термінів придатності харчових продуктів.
- Належне зберігання продукції в холодильнику.
- Контроль за станом здоров’я тварин. Забезпечення умов утримання тварин, що виключають можливість зараження.
За підсумками І півріччя 2025 року в м. Вінниці зареєстровано 9 випадків сальмонельозу, з них 2 випадки серед дітей віком до 17 років.
Торік за аналогічний період було виявлено 14 випадків, в тому числі 4 серед дітей.
За перших симптомів захворювання зверніться за кваліфікованою медичною допомогою, не займайтесь самолікуванням.
Формуємо культуру здоров’я разом!