Психічне здоров’я залежить від здоров’я кишечника
9 січня 2025Депресія чи дистимія («постійно поганий настрій»), тривожні розлади, і навіть шизофренія подекуди мають спільний компонент – проблеми в кишківнику (закрепи, діареї, нетравлення, спазми, синдром подразненого кишківника тощо).
Наш головний мозок передає сигнали внутрішнім органам і м’язам через черепні нерви та нерви спинного мозку. По цій осі може передаватися наш емоційний стан до внутрішніх органів – саме тому від страху може дуже захотітися до вбиральні, а від тривоги – нудить.
Та є ще додаткова, незалежна від головного і спинного мозку система – власна нервова система кишківника. Її ще називають ентеральна нервова система (ЕНС). Вона активно взаємодіє з центральною нервовою системою через блукаючий нерв (vagus) і може впливати на когнітивні функції, наш настрій і стан загалом.
Поруч з ентеральною нервовою системою, в товстому кишківнику – кишкова мікробіота. Це сукупність тисяч видів бактерій, які живуть у кишківнику, ферментують клітковину з рослинних харчів, а також не повністю перетравлену і засвоєну білкову їжу та цукри (як-от фруктозу). На додачу, кишкова мікробіота налаштовує імунну систему.
Якщо мікробіота не в порядку – цей стан називають дисбіоз – то ризик розвитку хронічних захворювань, автоімунних процесів, хронічного неспецифічного запалення в мозкові, деменції навіть прагнення солодкої та жирної їжі істотно зростає.
Що робити?
Звернути увагу на здорове харчування. Але є кілька груп продуктів, що особливо корисні для вісі кишечник-мозок.
-Омега-3 жири: містяться в жирній морській рибі. Дослідження показують, що омега-3 можуть збільшити кількість корисних бактерій у кишківнику та знизити ризик розладів мозку.
-Ферментовані продукти: йогурт, кефір, квашена капуста та сир містять корисні мікроби, такі як молочнокислі бактерії.
-Продукти з високим вмістом клітковини: цільні зерна, горіхи, насіння, фрукти та овочі містять пребіотичні волокна, корисні для кишкових бактерій.
-Продукти, багаті на поліфеноли: темнозабарвлені ягоди (чорна смородина, темний виноград, чорниця, лохина тощо), какао, зелений чай, оливкова олія та кава містять поліфеноли, які є рослинними хімічними речовинами, які перетравлюються кишковими бактеріями.
-Продукти, багаті на триптофан: Триптофан – це амінокислота, яка перетворюється на нейромедіатор серотонін. Продукти з високим вмістом триптофану включають м’ясо птиці, яйця та сир.