Усі новини

Полуничний бум і паразити: як уникнути зараження

Сезон полуниці ще в розпалі, тому не зайвим буде ще одне нагадування про необхідність бути обережними з цією смачною ягодою.

Так, полуниця дуже смачна й багата на вітаміни, тому не дивно, що її купують насамперед дітям і хворим. Дехто віддає перевагу ягодам, які привозять на ринок із довколишніх сіл, сподіваючись, що там немає «хімії». Ми всі не раз бачили, як продавець пропонує скуштувати свій товар на смак. Можливо, ви й самі не раз куштували ягоди на ринку. Лікар-паразитолог Вінницького ОЦКПХ Олександр Козачишин радить ніколи так не робити 😉, і розповідає, чому саме.

– Будь-яку полуницю треба ретельно мити, і не тому, щоб позбутися хімікатів, якими обробляють ягоди, але й через гельмінти (глисти).

Здавалося б, де полуниці, а де глисти? Річ у тім, що полуниці дуже часто підживлюють незнезараженим гноєм як натуральним добривом. На жаль, трапляється й таке, що ділянку удобрюють навіть вмістом надвірних вбиралень без попереднього компостування. Потрапивши до ґрунту, яйця глистів протягом 10-45 діб у залежності від погодних умов стають заразними і зберігають життездатність роками. До відома: 1 самка аскариди за добу відкладає до 250 тис. яєць.

Щорічно у Вінницькій області реєструють близько 2000 випадків геогельмінтозів, пов’язаних із ґрунтом. Найчастіше це аскаридоз (за 5 останніх років 7987 випадків), рідше реєструється трихуроз(трихоцефальоз), токсокароз, стронгилоїдоз (личинка якої може проникнути в організм навіть через непошкоджену шкіру). Потрапивши в організм людини, глисти можуть призвести до певного розладу в діяльності багатьох органів.

Найбільш важко ураження гельмінтами переносять малі діти. Гельмінти викликають у них млявість, погіршення апетиту, нудоту, блювоту, біль у животі, коліти, алергічні прояви, кашель, анемію.

Заразитися можна не тільки через немиті полуниці, а й через будь-яку городину й садовину, якщо її споживати без миття і термічної обробки, під час потрапляння яєць гельмінтів у рот з брудних рук під час чищення сирих овочів, контакту з забрудненими ґрунтом і водою та з тваринами на шерсті яких є паразити, а діти можуть заразитися ще й під час ігор у пісочниці.

Оскільки немиті ягоди, овочі та фрукти часто стають джерелом зараження геогельмінтами, наполегливо радимо ретельно мити їх під струменем проточної води. Фрукти й овочі можна облити окропом: висока температура призводить до швидкої загибелі личинок глистів. Можна заморозити свіжу полуницю на зиму: низькі температури призводять до загибелі паразитів, а ягоди при заморожуванні не втрачають вітамінів. Як варіант, полуниці можна засушити в сушарці: отримаєте дуже смачні й корисні сухофрукти.

Для профілактики геогельмінтозів обов’язково і ретельно дотримуйтеся простих правил:

– мийте руки перед їжею;

– ягоди, зелень, фрукти, овочі перед споживанням треба замочити в холодній воді для відлипання максимальної кількості частинок бруду, промити під проточною водою, бажано занурити в гарячу воду (температура вище 55-60 градусів) на декілька секунд;

– знищуйте мух (вони можуть переносниками яєць гельмінтів);

– не пийте сиру воду з відкритих водойм, не перевірених джерел;

– проводьте профілактичне лікування свійських тварин від гельмінтозів.

Нагадуємо, що найбільш якісні дослідження на геогельмінтози проводяться в паразитологічній лабораторії Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Телефон для довідок: (0432) 67-26-18.

Формуємо культуру здоров’я разом!

Поділитися:
Знайти