Овочі: користь для фізичного та психічного здоров’я
17 жовтня 2024
Овочі – важлива частина здорового харчування, вони забезпечують організм безліччю вітамінів, мінералів та клітковини. ВООЗ рекомендує споживати не менше 400 грамів або п’яти порцій овочів і фруктів щодня.
Центр громадського здоров’я підготував поради щодо вживання овочів для отримання максимальної користі від них.
Порція овочів для людини — це приблизно розмір її долоні. Таким чином обсяг порцій для дорослих і дітей пропорційно відрізняється, оскільки залежить від розміру долоні.
Щоденне вживання овочів допомагає забезпечити організм поживними речовинами, які сприяють нормальному функціонуванню імунної системи, покращують фізичний стан та психічний добробут.
Вживання овочів може допомогти контролювати масу тіла. Від природи більшість овочів і фруктів мають низький вміст жирів і калорій. Вода та клітковина, які містяться в овочах і фруктах, додають стравам об’єму, роблять їх ситними й водночас менш калорійними.
Дослідження показують, що регулярне вживання овочів:
- допомагає зменшити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу та певних видів раку;
- позитивно впливає на роботу мозку;
- знижує стрес і тривожність, покращує настрій.
Кілька порад, як доповнити раціон овочами читайте за посиланням.