Отруєння грибами: міфи і правда
24 березня 2025
Ви вже, звісно, читали про недавні випадки отруєння грибами? І, мабуть, звернули увагу, що сталося це «не в сезон». А оскільки справжній «сезон» ще попереду, саме час нагадати про поширені міфи щодо отруєнь грибами. Адже саме ці міфи нерідко стають причиною занадто легковажної поведінки, яка й призводить до отруєнь.
Лікар відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних хвороб Вінницького ОЦКПХ Світлана Савич зібрала найбільш поширені міфи і спростувала їх.
– Існує багато нібито «перевірених» засобів уникнути отруєння грибами, що передаються із покоління в покоління. Але треба знати, де міфи, а не правда, щоб не стати жертвою неправдивих тверджень.
Міф 1. Отруйні гриби мають неприємний запах.
Користуючись цим «правилом» грибник може покласти до кошика смертельно отруйну бліду поганку, оскільки молода бліда поганка пахне, як шампіньйон.
Міф 2. Комахи не їдять отруйних грибів.
Придивившись уважніше, ви побачите, що комахи та слимаки поїдають як їстівні, так і отруйні гриби. Тому не вірте цій байці!
Міф 3. Головка цибулі або часнику, покладена в каструлю разом із грибами, що варяться, потемніє при наявності хоча б одного отруйного гриба.
Насправді потемніння цибулі та часнику виникає під впливом ферментів, що є і в їстівних, і в отруйних грибах.
Міф 4. Замість цибулі кладете в каструлю з грибами срібну ложку. Якщо срібло потемніє — в каструлі є отруйний гриб.
Це теж неправда, бо потемніння срібла виникає під впливом амінокислот, що мають у своєму складі сірку, яка в тій чи іншій кількості є у всіх грибах.
Міф 5. Алкоголь розчиняє грибну отруту.
Вживання алкогольних напоїв, навпаки, сприяє ураженню печінки й прискорює розвиток симптомів отруєння.
Більше про отруєння грибами читайте на сайті Вінницького ОЦКПХ.
Бережіть себе!
Формуємо культуру здоров’я разом!