Основні правила харчової безпеки
9 травня 2025
– ЧИСТОТА
Це перше правило харчової безпеки. Все дуже просто: ретельно мийте руки (після туалету; перед тим, як брати продукти і готувати їжу), фрукти та овочі (особливо, якщо плануєте подавати їх сирими), стежте за чистотою кухонного приладдя (в умовах пікніку вимийте та продезінфікуйте поверхні, на яких нарізатимете та подаватимете їжу), захищайте продукти від комах, гризунів та інших тварин.
– СИРЕ І ГОТОВЕ
Дуже важливо окремо готувати і подавати сирі та готові страви. Не варто нарізати овочі на тій самій дошці, на якій розробляли м’ясо. Зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирою та готовою їжею. Коли готуєте кошик для пікніка, не кладіть сирі продукти вище готових страв.
– ТЕРМІН ПРИДАТНОСТІ
Намагайтесь вибрати найсвіжіші продукти.
Не купуйте їжу – особливо м’ясо та молочні продукти – на стихійних ринках. І забудьте про звичку “проби” овочів і фруктів: пробуйте продукти уже вдома, перед тим ретельно вимивши.
Часто причиною харчового отруєння стають торти і тістечка з кремом: їх ні в якому разі не варто брати на пікнік. Також бажано обмежити споживання сирих яєць, молочних і кисломолочних продуктів.
– БЕЗПЕЧНА ТЕМПЕРАТУРА
Не залишайте приготовлену їжу на столі довше ніж на дві години. Починайте пікнік із їжі, а решту часу розважайтесь, грайте в активні ігри, спілкуйтесь.
Не готуйте наперед. Навіть у холодильнику готові страви варто зберігати не більше доби.
– ВОДА
Вода має бути чистою. В жодному разі не пийте воду з водойм і водогонів.
– СИМПТОМИ ХАРЧОВОГО ОТРУЄННЯ
Перші ознаки харчового отруєння зазвичай з’являються раптово. Найчастіше це підвищення температури тіла, зниження або відсутність апетиту, загальна слабкість, пронос і приступоподібний біль у животі, здуття живота, нудота і блювання, холодний липкий піт, низький тиск.
При перших симптомах отруєння чи інфекційних захворювань термінового зверніться до лікаря. Самолікування небезпечне.