Міжнародний тиждень профілактики отруєння свинцем
24 жовтня 2024
З 20 по 26 жовтня у світі триває Міжнародний тиждень профілактики отруєння свинцем.
Свинець – токсичний метал, який спричиняє значне забруднення навколишнього середовища і виникнення проблем зі здоров’ям людей у багатьох країнах.
За даними ВООЗ, вплив свинцю спричинив понад 1,5 мільйона смертей у світі у 2021 році. Він входить до списку 10 найнебезпечніших хімічних речовин для дітей і жінок репродуктивного віку.
Центр громадського здоров’я підготував серію розповідей про небезпеку отруєння свинцем. Сьогодні – перша з них.
Коли свинець потрапляє в організм, він має властивість накопичуватися і негативно впливати на мозок, нервову систему, систему крові, нирки тощо.
В Україні основними джерелами забруднення довкілля свинцем є:
- переробка свинцю;
- його виплавлення;
- використання у промисловому виробництві;
- застосування в широкому асортименті продукції.
Чималу кількість свинцю в світі становить виробництво свинцево-кислотних акумуляторних батарей для механічних транспортних засобів. Але свинець також застосовується у багатьох інших виробах: у пігментах, фарбах, вітражах, боєприпасах, ювелірних виробах, при фарбуванні іграшок тощо.
Отруєння свинцем (сатурнізм) — один з найпоширеніших типів інтоксикації важкими металами. Розрізняють гостру та хронічну форми отруєнь. Доза свинцю, отримана організмом, вимірюється шляхом визначення концентрації свинцю в крові.
В Україні найпоширенішою є хронічна форма отруєння. У дітей зростає ризик через використання дитячих іграшок, одягу, текстилю, виготовлених з неякісних матеріалів.
У дорослого населення отруєння виникає найчастіше під час виготовлення акумуляторів, на виробництві віконних профілів із ПВХ з використанням стабілізаторів, які містять свинець, деяких фарб та барвників тощо.
Пізніше ми розповімо детальніше про шляхи потрапляння свинцю до організму, симптоми отруєння та профілактику.