Літо – час доступних природних вітамінів
8 липня 2025Літо — сезон свіжих овочів, фруктів та ягід. Але щоб отримати максимум користі від літніх вітамінів, слід більше знати про них.
Брак вітаміну А може спричиняти проблеми зі шкірою, призвести до ламкості волосся, нігтів, хвороб зубів і кісток, а також до поганого самопочуття і проблем із зором.
Де міститься вітамін А
Вітамін А є в продуктах тваринного походження, найбільше – в печінці тварин. Крім того, вітамін А є в риб’ячому жирі, в маслі та інших молочних продуктах, у яйцях.
У рослинах міститься провітамін А, тобто попередник вітаміну – каротин, який в організмі перетвориться на власне вітамін А. Найбільше каротину – в помаранчевих і жовтих овочах і фруктах. Лідери за кількість вітаміну А – морква, гарбуз, мангольд, цукіні, морква, диня, солодкий перець, червоний перець. Але рослинний провітамін А засвоюється тільки розчиненим у жирі, тому додайте до салатів та овочевих страв трохи олії, або сметани чи йогурту.
Чому важливий вітамін D
Оскільки вітамін D синтезується у нас в шкірі під впливом сонячного світла, його рівень може суттєво впасти протягом довгих зимових місяців.
Проблеми, спричинені дефіцитом вітаміну D: підвищена стомлюваність, млявість, болі в суглобах і м’язах, збільшення ваги і проблеми з травленням. При авітамінозі вітаміну D організм не може засвоювати кальцій, що призводить до ламкості кісток, проблемам із зубами.
Де шукати вітамін D
Щоб відновити втрачений за холодний період року запас вітаміну, нам достатньо проводити 10-15 хв в день на сонці. Але сонячні промені можуть негативно вплинути на здоров’я шкіри, тому поповнюємо запаси вітаміну D іншими способами.
Основне джерело вітаміну D – жирна морська риба. Безумовний лідер— печінка тріски, скумбрія – на другому місці. А далі інші риби: лосось, оселедець, сардини, рибна ікра та ін.
Чому важливий вітамін Е
Вітамін Е – один з найпотужніших природних антиоксидантів. А саме окислювальний стрес призводить до старіння і загибелі клітин. Тому вітамін Е необхідний для повноцінного захисту і відновлення клітин практично всіх органів і тканин. Він також сприятливий для здоров’я шкіри і волосся.
Де міститься вітамін Е
Абсолютний лідер за вмістом вітаміну Е – соняшникова олія. У менших кількостях вітамін міститься практично у всіх інших нерафінованих оліях, насінні і горіхах. Невелика його кількість є в шпинаті, червоному гострому перці, спаржі, часнику.
Чому важливий вітамін С
Вітамін С – дуже важливий вітамін для імунної системи, потужний антиоксидант, який захищає клітини організму, підвищує імунітет і сприяє кращому засвоюванню колагену.
Він бере участь в багатьох важливих процесах. Дефіцит вітаміну С спричиняє сухість шкіри, болі в м’язах і суглобах, слабкість волосяних фолікулів, втрату ваги, кровоточивість ясен, кровотечі з носа, уповільнення загоєння ран.
В яких продуктах є вітамін С
Вітамін у різних кількостях міститься практично в усіх овочах і фруктах, а також у зелені. Безумовно заслуговують на увагу полуниця, смородина, чорниця, аґрус, малина, цитрусові фрукти (апельсини, лимони), перець, броколі, томати та й взагалі всі літні фрукти й овочі.
Протягом дня слід з’їдати 500-600 г овочів і фруктів, щоб зберегти здоров’я і залишатися бадьорим.
Літо – час доступних природних вітамінів. Скористайтеся цим для оздоровлення. Не приймайте аптечні вітаміни, якщо вам їх не призначив лікар.
Формуємо культуру здоров’я разом!