КУРЯЧІ ЯЙЦЯ: КОРИСТЬ І РИЗИКИ
10 жовтня 2025
Від омлету на сніданок до святкової випічки — яйце є майже на кожній кухні. Його хвалять за користь для мозку, серця та зору, але часом і звинувачують у надлишку холестерину. У День яйця лікар із загальної гігієни Вінницького ОЦКПХ Світлана Савич пропонує розібратися, коли цей продукт – союзник здоров’я, а коли варто поставитися до нього з обережністю.
Користь яєць
Вітаміни і мінерали. Яйця – джерело вітамінів A, D, E, B12, а також мінералів – заліза, селену, фосфору.
Яйця допомагають тим, хто худне. Вони мають невисоку калорійність і при цьому добре насичують – відповідно їсти потім хочеться менше. Але йдеться про варені яйця, а не про смажені!
Білок яйця містить всі основні амінокислоти. Він засвоюється організмом на 93,7% (для порівняння: білок риби, який вважається одним з найбільш засвоюваних, засвоюється на 76%).
У жовтку яйця є лецитин – він живить мозок і покращує пам’ять, а також корисний для печінки, покращує настрій, допомагає боротися зі втомою, «відповідає» за профілактику проблем із зором.
Завдяки вітаміну Е яйця корисні для серця.
Завдяки холіну яйця корисні для запобіганню рак грудей – для профілактики достатньо 2-3 яєць на день.
Шкідливість яєць
Ризик захворіти на сальмонельоз: це стосується не тільки вживання сирих яєць, а й погано просмаженої яєчні або яєць, зварених некруто.
Холестерин в яйцях: його тут 2/3 від щоденного ліміту. Тому й їсти яйця радять не частіше 3-х разів на тиждень.
Ризик передчасної смерті: багато яєць – 7 і більше штук на тиждень – збільшують ризик передчасної смерті у чоловіків на 23%. У хворих на діабет споживання яєць збільшує ризик смерті від інфаркту та інсульту в 2 рази.
Алергія: найчастіше буває у маленьких дітей.
Додаткові ризики для здоров’я. Слід бути обережним з продуктами, які люди зазвичай їдять разом з яйцями: беконом, ковбасою та шинкою – вони підвищують ризик серцево-судинних захворювань більше, ніж самі яйця. Спосіб приготування яєць та інших продуктів теж відіграє значну роль у підвищенні ризику проблем з серцево-судинною системою. Варто вживати варені яйця, варене або запечене, а не смажене й копчене м’ясо, а також обмежувати споживання ультраоброблених продуктів (до них належать, зокрема, ковбаси).
Експерти рекомендують вживати якомога менше холестерину, щоб не перевищувати 300 міліграмів на день. В одному великому яйці міститься близько 186 мг холестерину – весь він міститься в жовтку. Якщо у вашому раціоні мало холестерину, можна вживати одне яйце на день, або ж до семи яєць на тиждень без шкоди для здоров’я. Якщо ви любите яйця, але не хочете вживати холестерин, вживайте лише білок.
Але пам’ятайте, що яєчний жовток – місце «зберігання» не тільки холестерину, а й майже всіх поживних речовин яйця. Крім того, він містить близько половини білка, що є в яйці. У великому яйці є близько 6,3 грама білка, 2,7 з них припадає на жовток. А яєчний білок приблизно на 88 % складається з води.
Як безпечно споживати та зберігати яйця
При приготуванні яєць потрібно пам’ятати про важливість їх безпечного зберігання та споживання. Найбільшу небезпеку становить сальмонела, яка може міститися в яйцях і викликати тяжке харчове отруєння.
Зберігання яєць при температурі нижче 4°C зупиняє ріст сальмонели, а приготування яєць при температурі щонайменше 71°C вбиває всі наявні бактерії.
Звертайте увагу на термін придатності яєць: зазвичай вони зберігаються протягом чотирьох-шести тижнів після цієї дати.
Не купуйте тріснутих яєць – вони можуть бути бактеріально забруднені. Викиньте тріснуте яйце, якщо виявили його вже вдома.
Зберігайте яйця у холодильнику.
Готуйте яйця, поки білки та жовтки не затвердіють, щоб запобігти хворобам, які передаються через їжу. Якщо використовуєте рецепти з сирими або недовареними яйцями, використовуйте пастеризовані яйця, які піддаються термічній обробці для знищення бактерій.
Не зберігайте приготовані яйця (або яєчні страви) без холодильника довше двох годин. А в спеку навіть дві години – це забагато.
Мийте руки та всі поверхні, які контактували з сирими яйцями.
Бережіть себе!
Формуємо культуру здоров’я разом!