Усі новини

Користь морепродуктів для здоров’я: що слід знати

Збалансоване харчування – основа міцного здоров’я. Для різноманітності раціону рекомендується використовувати в меню овочі, фрукти, цільнозернові продукти, бобові, м’ясо та рибу. Згідно з принципами здорового харчування, рибні страви варто вживати 2-3 рази на тиждень.

Чому ж морепродукти є таким цінним елементом раціону? Про це розповідає лікар відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних хвороб Вінницького ОЦКПХ Світлана Савич.

– Риба – чудове джерело високоякісного білка. Вона також містить незамінні омега-3 жирні кислоти, вітаміни D та B12 (рибофлавін). Крім того, морепродукти багаті на кальцій, калій, фосфор та є постачальником заліза, цинку, йоду, магнію та калію.

Наукові дослідження підтверджують, що регулярне вживання морепродуктів сприяє зниженню ризику серцево-судинних захворювань. Особливо корисна риба для здоров’я серця завдяки вмісту омега-3 жирних кислот, які містяться в багатьох морепродуктах, але в найбільшій кількості саме в рибі.

Омега-3 жирні кислоти – це поліненасичені жирні кислоти, які мають протизапальну дію в організмі. Вони також мають численні переваги для здоров’я:

  • Знижують артеріальний тиск та рівень тригліцеридів.
  • Зменшують ризик інсультів та серцевої недостатності.
  • Сприяють зменшенню нерегулярного серцебиття.

Для зниження ризику серцевих захворювань рекомендовано вживати щонайменше 2 порції риби на тиждень, особливо тих видів, які багаті на омега-3 жирні кислоти. До таких видів належать лосось, сардини, атлантична скумбрія, тріска, оселедець, озерна форель та тунець.

Рекомендовані норми споживання риби:

  • Дорослі: приблизно 226 г або 2 порції по 113 г на тиждень.
  • Вагітні та жінки, які планують вагітність: приблизно 336 г різних морепродуктів на тиждень, обираючи рибу з низьким вмістом ртуті та інших токсинів.
  • Діти: 1-2 рази на тиждень. Порція для дітей до 2 років становить 28,3 г, з поступовим збільшенням з віком.

Для максимальної користі для здоров’я важливо обирати правильні способи приготування морепродуктів. Наприклад, запечена риба – більш корисна, ніж смажена.

Слід пам’ятати, що риба може містити токсини, основні з яких ртуть, діоксини та поліхлоровані біфеніли. Кількість цих речовин залежить від виду риби та місця її вилову.

Рівень ртуті в навколишньому середовищі може зростати через промислове забруднення. Великі хижі риби можуть містити більшу кількість токсинів.

До видів риб, які можуть мати вищий вміст ртуті, належать:

  • акула;
  • риба-меч;
  • королівська скумбрія.

Є ще деякі застереження щодо морепродуктів. Продукти з риби та морепродуктів, виготовлені з порушенням технологічних регламентів і за відсутності ветеринарного контролю можуть стати причиною гельмінтозів, гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Екзотичні страви, наприклад  деякі види суші, для приготування  яких використовують сиру рибу та сирі морепродукти, можуть стати причиною вищезазначених захворювань.

Відповідно до чинного законодавства України риба та продукти з риби, морепродукти обов’язково підлягають визначенню мікробіологічних та паразитологічних показників, вмісту радіонуклідів, токсичних елементів, вмісту залишкової кількості пестицидів. Кожна партія продукції має супроводжуватися декларацією виробника, яка засвідчує якість та безпечність продукції, а також ветеринарним свідоцтвом, відповідним маркуванням готової продукції, з обов’язковим зазначенням дати виготовлення, кінцевим терміном придатності, умовами зберігання, склад продукції, а в разі використанні консервантів – обов’язковим їх зазначенням на тарі, в яку запаковано продукти.

Здорове харчування базується на балансі. Доповнюйте рибні страви овочами, включайте в раціон різноманітні рецепти з клітковиною, цільнозерновими продуктами, горіхами та насінням. До слова, омега-3 жирні кислоти містяться не лише в морепродуктах, а й у волоських горіхах, соєвих бобах та олії, зелених листових овочах, зернових, лляній олії тощо.

Піклуйтеся про своє здоров’я: обирайте корисні й збалансовані страви!

Формуємо культуру здоров’я разом!

Поділитися:
Знайти