КОРИСТЬ І ШКІДЛИВІСТЬ ЯЄЦЬ: МІФИ ТА ФАКТИ
10 жовтня 2025
Здавалося б, що може бути простішим за яйце? Ніби все просто, але міфів щодо цього продукту є чимало. Тому ми вирішили присвятити ще одну публікацію Дню яйця 😉.
Розібратися, де правда, а де вигадка, допоможе Світлана Савич, лікар із загальної гігієни Вінницького ОЦКПХ. І «щоб двічі не вставати», вона ж принагідно надає рекомендації щодо небезпечних моментів у вживанні яєць.
Міф: Бруд на яєчній шкаралупі органічний і свідчить про натуральність яєць, тому забруднені яйця – корисніші.
Факт: Бруд може бути органічного походження, проте він точно не свідчить про користь. Пил, курячий послід та пір’я іноді містять шкідливі бактерії, зокрема й сальмонелу. Рекомендовано викидати брудні яйця.
Міф: Потрібно мити яйця перед зберіганням, щоб видалити бруд.
Факт: Окрім видалення бактерій, миття яйця може пошкодити його природну захисну кутикулу. Це полегшує проникнення бактерій крізь шкаралупу і забруднення яйця. Наявність бактерій всередині яйця призводить до його “псування” (гниття).
Заборонено мити, обробляти мийними засобами або очищувати іншим способом яйця, які закладають у холодильник для тривалого зберігання.
Міф: З яєць, що зберігаються при кімнатній температурі, виходить краща випічка.
Факт: Охолодження яєць не тільки зберігає їх свіжими, але й мінімізує ризик розвитку сальмонели. За бажанням, вийміть яйця з холодильника за кілька годин до приготування, але не варто зберігати їх без холодильника довго.
Міф: Зіпсовані яйця завжди погано пахнуть.
Факт: Коли яйце старіє, клітини всередині стають більшими. Для того, щоб визначити, чи зіпсоване яйце, іноді занурюють яйце у воду. Якщо воно спливло, то швидше за все яйце почало псуватися.
Якщо ви перевірили яйце, поклавши його у воду, все одно варто попередньо розбити яйце в окрему посудину, щоб дізнатися, чи не зіпсоване воно. Слід звернути увагу на ознаки зміни кольору або кислуватий запах. Свіже яйце не має запаху, а яйце, яке псується, пахне сіркою. Якщо ви відчуваєте запах, швидше за все, яйце вже зіпсоване.
Проте навіть яйця, які добре пахнуть, можуть містити сальмонели на шкаралупі. Крім того, бактерії на шкаралупі можуть потрапити в їжу, якщо яйце було надбитим. Тому варто викидати тріснуті або брудні яйця. Тримайте руки, посуд і поверхні чистими та сухими. Якщо яйце погано пахне – не використовуйте його!.
Міф: Сире яйце можна давати хворому для отримання додаткового білка та мінералів.
Факт: Ніколи не давайте сирі яйця важкохворим людям! Отруєння сальмонелою небезпечне для всіх, а для тяжкохворих людей, дітей до 2 років, вагітних жінок і людей старших 65 років – особливо. Варіть яйця до тих пір, поки білок не стане повністю твердим, а жовток не почне густіти.
Міф: Сирі яйця так само безпечні, як і варені.
Факт: Продукти, які містять сире яйце (соуси, домашні майонези, кондитерські креми тощо) – це значний ризик для здоров’я. Кулінарна обробка вбиває більшість мікробів, зокрема й сальмонелу.
Міф: Сирі яйця містять більше білка.
Факт: Немає жодних доказів того, що кулінарна обробка знижує вміст білка. Зате є чимало доказів того, що сирі яйця (окремо або в складі страв) небезпечні для здоров’я. Вживання сирих яєць – ризик. Тому радимо готувати страви з яйцем до повної готовності.
Бережіть себе – не ризикуйте даремно!
Формуємо культуру здоров’я разом!