Коли кип’ячена кринична вода шкідливіша за сиру
18 вересня 2024
Кринична вода, яку багато хто вважає ідеально чистою і нешкідливою, насправді в більшості випадків далеко не така чудова, як здається, а кип’ятіння в окремих випадках може тільки погіршити її якість.
Сьогодні, у Всесвітній день моніторингу води, розповімо про один із видів небезпеки криничної води.
Забруднена нітратами вода може викликати водно-нітратну метгемоглобінемію – значне підвищення вмісту метгемоглобіну в крові.
Центр громадського здоров’я підготував інформацію про метгемоглобінемію та її наслідки, а також про те, як її уникнути.
Вміст метгемоглобіну в крові зростає внаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін. Як наслідок виникає кисневе голодування, а воно спричиняє порушення в роботі печінки, нирок, серцево-судинної та нервової систем.
Насправді самі нітрати малотоксичні, але під впливом кишкової мікрофлори організму людини вони відновлюються у більш токсичні речовини – нітрити. І саме нітрити перетворюють гемоглобін на метгемоглобін.
Метгемоглобінемія найчастіше спостерігається у людей, які проживають у сільській місцевості, де використовують воду не з водогону, а з колодязів та неглибоких індивідуальних свердловин.
Особливу небезпеку вода, забруднена нітратами, становить для дітей першого року життя.
Які небезпеки несе за собою вживання криничної води читайте за посиланням.