Холера: як уникнути захворювання
26 липня 2024
Холера – це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Холера передається фекально-оральним шляхом, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу та при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.
Інкубаційний період хвороби складає від кількох годин до 5 діб, в середньому 1-2 дні. Джерелом інфекції є тільки людина.
Активні міжнародні зв’язки, інтенсивне транспортне сполучення, інтенсивна міжнародна міграція населення в умовах глобалізації та внутрішнє переміщення людей в Україні, спричинені війною, не виключають ймовірності завезення холери і на територію Вінницької області, а оптимальні природно-кліматичні умови у літній період сприяють циркуляції збудника цієї небезпечної хвороби в навколишньому середовищі.
Тому для виявлення збудника холери та своєчасної локалізації та ліквідації можливого випадку даного захворювання на території області, особливо в теплий період року, проводиться комплекс профілактичних заходів. Так, лабораторією ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» з 01.06.2024 року здійснюється лабораторний моніторинг циркуляції збудника холери в об’єктах довкілля, насамперед, води відкритих водойм. За цей період було досліджено 180 проб, в т. ч. 167 проб води відкритих водоймищ і 13 проб стічних вод. Збудників холери не виявлено.
Враховуючи, що холера відноситься до кишкової групи захворювань і має клінічні прояви подібні іншим гострим кишковим інфекціям, хворих цієї групи при необхідності обстежуються на холеру. З початку 2024 року на території Вінницької області було обстежено 22 особи на наявність холерного вібріона: 12 хворих з тяжкими формами гострих кишкових інфекцій, 10 осіб з дисфункцією кишкового тракту, які поступали в установи спеціального режиму, та з дисфункцією кишкового тракту в інфекційних, соматичних стаціонарах. Результати обстежень були негативні.
Щоб запобігти захворюванню на холеру необхідно:
– дотримуватись правил особистої гігієни, особливо гігієни рук;
-використовувати воду для пиття, миття посуду, овочів, фруктів, ягід тощо лише з перевірених безпечних джерел;
– не вживати в їжу харчові продукти, якість яких викликає сумнів;
– під час купання у відкритих водоймах намагатись не ковтати воду;
-не купувати на стихійних ринках або «з рук» у приватних осіб будь-які морепродукти, рибу та страви, що швидко псуються;
-уникати відпочинку в невстановлених місцях.
Бережіть себе та здоров’я своїх близьких!!!
Допис підготувала лікар-епідеміолог Світлана Кушнір
Більше інформації – за посиланням: https://bit.ly/4feq3OO