Холера: як уберегтися від хвороби
3 червня 2025
З червня по жовтень в Україні триває сезон підвищеного ризику захворювання на холеру, коли температура навколишнього середовища стає теплою і вологою, що сприяє розмноженню холерного вібріону.
Лікар-епідеміолог відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних хвороб Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб Світлана Кушнір розповідає про цю небезпеку і про те, як від неї вберегтися.
Для недопущення завезення, виникнення і розповсюдження на території області холери, забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення працівники Вінницького ОЦКПХ здійснюють постійний епіднагляд за захворюваністю населення на гострі кишкові інфекції, можливістю завезення холери з інших країн, проводять моніторингові дослідження середовища життєдіяльності людини. Щорічно двічі на місяць досліджуються проби води відкритих водоймищ в місцях масового рекреаційного водокористування та води водопровідних станцій на наявність патогенних холерних вібріонів.
На Вінниччині за період з 1 січня по 30 квітня 2025 року зареєстровано 1 176 хворих з гострими кишковими інфекціями проти 1 236 випадків за відповідний період 2024 року. Реєструвалися гастроентероколіти, дизентерія, сальмонельози, холера, черевний тиф та інші. Ці захворювання викликаються різними збудниками й мають низку клінічних проявів. Джерелом інфекції при всіх цих захворюваннях є хвора людина або носій інфекції. Впродовж 2024 року було зареєстровано 2 спалахи кишкових інфекцій: у селищах Чечельник Гайсинського та Стрижавка Вінницького району, в яких були задіяні дитячі організовані колективи – захворіло 15 дітей до 17 років.
Війна, розв’язана рф проти України, призвела до руйнування водогонів та об’єктів інфраструктури, в багатьох регіонах унеможливила доступ населення до чистої питної води. Ризик поширення інфекційних захворювань, зокрема й холери, зростає.
Холера – це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae.
Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.
Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба зазвичай починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму.
Джерелом збудника інфекції є людина – хворий або носій вібріонів.
Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишківнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців. Під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.
Симптоми холери
Першими симптомами холери є діарея, блювота, болі у животі.
Характерні симптоми холери:
- частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає багато рідини – до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму;
- через втрату з рідиною мікроелементів з’являються м’язові судоми, частіше за все – починаючи з литкових м’язів;
- загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;
- холодна шкіра (холера – одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);
- шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);
- задишка, різка слабкість.
При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!
Профілактика холери
Щоб уникнути захворювання, дотримуйтеся простих правил:
- не купуйте продукти харчування, зокрема – рибу, у місцях стихійної торгівлі;
- не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
- дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
- використовуйте чисту воду;
- мийте овочі і фрукти перед вживанням;
- ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням.
Кип’ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину.
При своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням. За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів, в хворого може розвинутись кома, можливі летальні наслідки.
Не ризикуйте здоров’ям – у разі погіршення самопочуття звертайтеся до лікаря!
Формуємо культуру здоров’я разом!