Гострі кишкові інфекції: чому восени ризик зростає
26 вересня 2025
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) посідають особливе місце серед інфекційних хвороб, залишаються однією з найчастіших причин звернень до лікарів у літньо-осінній період, а за своєю поширеністю поступаються лише захворюваності на грип та ГРВІ.
По те, як уберегтися від ГКІ, розповідає лікар-епідеміолог Вінницького ОЦКПХ Тетяна Степанова.
– Рівень захворюваності на ГКІ дітей у 3-3,5 рази вищий, ніж у дорослих.З усіх зареєстрованих випадків у Вінницькій області за 8 місяців 2025 року 56 % – у дітей. А половина зареєстрованих випадків захворювань серед дітей припадає на дітей раннього віку (до 4 років).
Щорічно у Вінницькій області реєструється значна кількість гострих кишкових захворювань, таких як сальмонельоз, інфекційні гастроентероколіти, є й випадки захворювань на шигельоз (дизентерію).
Збудники ГКІ (бактерії та віруси) можуть передаватися через воду, харчові продукти та брудні руки.
Чому ризик зростає восени?
Сезон урожаю. Чимало свіжих овочів і фруктів із грядки чи ринку споживаються сирими. Недостатнє миття може призвести до інфікування.
Велика кількість домашніх консерв. У разі недотримання технології заготівлі та стерилізації продуктів є ризик не лише кишкових інфекцій, а й ботулізму.
Похолодання і зниження імунітету. Перехід від літа до осені часто супроводжується стресом для організму, авітамінозом та ослабленням захисних сил, що робить людину більш вразливою до інфекцій.
Збільшення часу перебування в закритих колективах. Діти повертаються в дитсадки та школи, дорослі – на роботу після відпусток. Це сприяє швидкому поширенню ротавірусної та інших інфекцій контактним шляхом.
Осінні ярмарки та стихійна торгівля. Часто продукти реалізуються без дотримання санітарних норм, а харчування «з рук» завжди підвищує ризик зараження.
Вода та побут. У цей час можуть траплятися перебої з якістю питної води, що також підвищує ризик інфікування.
Варто звернути окрему увагу на те, що восени зростає ризик захворювання на ротавірусну інфекцію. Максимальне зростання захворюваності реєструється в холодні пори року. Цей вірус стійкий у навколишньому середовищі, не боїться низьких температур. Ротавірус виділяється з фекаліями інфікованої людини, може тривалий час зберігатися на поверхнях. Це одне з найпоширеніших кишкових захворювань у дітей, яке легко передається контактно-побутовим шляхом, потрапляючи до організму через брудні руки, заражені предмети, іграшки, меблі та інші поверхні. Особливо небезпечний ротавірус в організованих дитячих колективах – дитсадках і школах, де навіть один хворий може стати джерелом спалаху.
Основні правила профілактики ГКІ:
– мийте руки з милом коли ви прийшли з вулиці, перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету та контакту з тваринами;
– старанно мийте овочі й фрукти, особливо ті, які споживаєте сирими; для дітей бажано обдавати їх окропом або очищати від шкірки;
– вживайте лише якісні продукти – звертайте увагу на терміни придатності та умови зберігання;
– добре термічно обробляйте м’ясо, рибу, молоко та яйця;
– зберігайте готові страви у холодильнику, окремо від сирих і не залишайте їх у теплі понад 2 години;
– НЕ купуйте продукти на стихійних ринках і з рук у невідомих осіб;
– НЕ вживайте невідомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
– якщо сумніваєтеся в якості продукту, то краще не вживати;
– використовуйте безпечну воду – кип’ятіть її, якщо є сумніви в якості;
– Захищайте харчові продукти від комах, гризунів та інших тварин, зберігаючи їх у щільно закритих контейнерах;
– подбайте про щеплення проти ротавірусної інфекції у дітей – це надійний спосіб знизити ризик тяжкого перебігу захворювання та госпіталізації.
Дотримання цих простих правил гігієни та харчової безпеки – надійний спосіб зберегти здоров’я!
Пам’ятайте, що завжди легше запобігти хворобі, ніж лікувати її!
Формуємо культуру здоров’я разом!