Фахівці ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» взяли участь в онлайн-вебінарі в рамках програми з моніторингу трансжирних кислот.
19 липня 2024Спікерами зустрічі були консультанти ВООЗ з трансжирних кислот доктор Карла Мотта (Національний інститут охорони здоров’я, Португалія) та доктор Браян Гонзалес (Вагенінгенський університет, Нідерланди).
Уникнення трансжирів є дійсно важливим питанням збереження здоров’я та життя. Споживання їжі з трансжирами підвищує рівень «поганого» холестерину крові. Це, своєю чергою, призводить до зростання ризику потенційно фатальних інфарктів та інсультів. Смертність, асоційована зі споживанням трансжирів, в Україні оцінюється у 18 000 втрачених життів на рік.
Під час вебінару обговорювались технічні питання вимірювання вмісту жирних кислот, зокрема, трансжирів, в харчових продуктах, питання ризиків і регулювання вживання ТЖК, а також організаційні моменти, пов’язані з проведенням наступних навчальних заходів з даної проблематики.
Вінницький ОЦКПХ є одним з п’яти учасників пілотного проєкту з моніторингу трансжирних кислот у продуктах харчування. Тож найближчим часом на базі нашої установи відбудуться навчання фахівців з Вінницької та Миколаївської областей.