Чому не варто купувати розрізані кавуни й дині
24 липня 2025
Літо неможливо уявити без соковитих кавунів і динь. Але іноді вони завеликі, зате поруч на прилавку лежать розрізані й запаковані в харчову плівку половинки. Їх радо купують ті, кому забагато цілих плодів, або задорого (як правило, так буває до початку сезону). Схоже, ніхто не замислюється над тим, що це так небезпечно для здоров’я.
А чому небезпечно? Пояснює Оксана Скоробогач, завідувачка відділу безпеки середовища життєдіяльності Вінницького ОЦКПХ.
Справжній рай для мікробів
Після розрізання солодка м’якоть швидко стає ідеальним середовищем для бактерій — сальмонел, кишкової палички та інших. Особливо якщо плід зберігається без холодильника під палючим сонцем.
Сумнівна чистота
Часто на ринках просто немає умов для миття рук і дезінфекції ножів. Уявіть, що кавуни розрізали одним і тим самим ножем десятки разів. Пил, комахи й бактерії роблять свою справу.
Ніхто не гарантує безпеки
Ви не знаєте, чи помили кавун і ніж перед розрізанням, чи дотримується продавець елементарної гігієни.
Підвищений ризик нітратів
Продавці розрізають кавуни навпіл не тільки тоді, коли плоди дуже великі. Так роблять іноді ще й у тих випадках, коли хочуть показати його яскраву м’якоть. Але такий «красень» з яскравим гладеньким зрізом може містити небезпечну кількість нітратів. Це особливо шкідливо для дітей.
Як захистити себе?
- Купуйте тільки цілі кавуни й дині без тріщин і пошкоджень.
- Вибирайте офіційні торгові точки або супермаркети з холодильниками.
- Не купуйте розрізані плоди, навіть якщо вони загорнуті в плівку (плівка може бути додатковим фактором ризику, про що йшлося вище).
- Ретельно мийте кавун або диню під проточною водою перед нарізанням.
- Зберігайте розрізаний плід у холодильнику не довше доби.
- Не купуйте також уражені гниллю й пошкоджені фрукти та овочі, якщо ви не плануєте піддавати їх термічній обробці. Одна справа купити пошкоджені помідори, з яких ви потім варитимете соуси (це безпечно), а зовсім інша – надгнилі персики, груші, яблука, мандарини тощо (не робіть цього!). Особливо небезпечно годувати таким маленьких дітей!
Пам’ятайте: кишкові інфекції, отруєння — поширені літні «сюрпризи». А знання та здоровий глузд мають бути вашими союзниками у справі збереження здоров’я.
Формуємо культуру здоров’я разом!