Усі новини

Алкоголь провокує рак: факти та статистика

Наприкінці 1980-х років вперше було встановлено прямий взаємозв’язок між вживанням алкоголю та виникненням раку, і сучасні наукові дослідження лише підтверджують цю залежність.

Алкоголь провокує розвиток щонайменше 7 видів раку:

ротової порожнини;

глотки;

гортані;

молочної залози в жінок;

колоректального раку;

печінки;

стравоходу.

У 2020 році вживання алкоголю спричинило близько 741 300 випадків раку (понад 4% від загальної кількості).

Міжнародне агентство з дослідження раку Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) класифікує алкогольні напої та етанол, який у них міститься, як канцерогени поряд із тютюном, азбестом і формальдегідом.

Статистика вживання алкоголю в Україні

За даними дослідження ВООЗ, проведеного в Україні у 2023 році, 77,4% опитаного населення зазначили, що вживали алкоголь протягом останнього року, а 49,2% мали хоча б один випадок надмірного епізодичного споживання алкоголю за той самий час.

Схожі дані отримав у 2024 році Центр громадського здоров’я під час опитування дорослого населення України щодо факторів ризику неінфекційних захворювань. Згідно з ними, 72% усього населення вживали алкоголь протягом року, серед чоловіків цей показник становить 77,8%, а серед жінок — 66,3%.

Надмірне епізодичне вживання алкоголю — це споживання шести або більше порцій чистого спирту для чоловіків або чотирьох і більше порцій для жінок (одна стандартна порція = 10 г чистого спирту) за один епізод (випадок) вживання. Водночас один стандартний алкогольний напій — це 250 мл пива, келих вина (100 мл), чарка горілки (30 мл) тощо.

Як алкоголь спричиняє рак

Етанол — тип чистого спирту, який міститься в усіх алкогольних напоях, — може спричиняти рак щонайменше чотирма способами:

  1. Алкоголь розщеплюється до ацетальдегіду — токсичної сполуки, яка зв’язується з ДНК і пошкоджує її. Це може призвести до неконтрольованого росту клітин і формування ракової пухлини.
  2. Алкоголь сприяє утворенню активних форм кисню, що зумовлюють окислювальний стрес, пошкоджуючи ДНК, білки та ліпіди і посилюючи запальні процеси в організмі.
  3. Алкоголь впливає на рівень гормонів, зокрема збільшує кількість естрогену, а це може спричиняти розвиток раку молочної залози.
  4. Алкоголь може посилювати дію канцерогенів, зокрема тих, що містяться в тютюновому димі. Він розчиняє шкідливі речовини, полегшуючи їхнє всмоктування в організм і підвищуючи ризик раку ротової порожнини та горла.

Навіть низьке або помірне вживання алкоголю підвищує ризик виникнення раку

Безпечної дози алкоголю не існує. За даними ВООЗ, у Європі половина випадків раку, пов’язаних з алкоголем, зумовлена низьким і помірним його вживанням — менше 1,5 л вина або менше 3,5 літра пива або менше 450 мл міцних алкогольних напоїв на тиждень.

Згідно з дослідженням Всесвітнього фонду досліджень раку, від одного стандартного алкогольного напою на день зростає ризик розвитку деяких видів раку. Зокрема, вживання алкоголю підвищує ризик розвитку раку ротової порожнини: для тих, хто випиває один стандартний  напій на день, ризик зростає на 40%, а для тих, хто споживає два стандартних напої щодня, — на 97%, як порівняти з тими, хто не п’є.

Жінки, які споживають до одного стандартного алкогольного напою на день, мають на 10% вищий ризик розвитку раку молочної залози порівняно з тими, хто не вживає алкоголь. Для жінок, які випивають два і більше стандартних напоїв на день, цей ризик зростає на 32%.

Найвищий ризик мають ті, хто випиває від трьох стандартних алкогольних напоїв щодня.

Вживання навіть невеликих доз алкоголю підвищує ризик розвитку онкозахворювання, тому варто повністю від нього відмовитися або суттєво обмежити вживання. Якщо таке рішення дається важко, є служби підтримки, які можуть допомогти на цьому шляху.

Формуємо культуру здоров’я разом!

Поділитися:
Знайти