Усі новини

5 продуктів, що зміцнюють імунітет

Імунна реакція та запалення – два тісно пов’язані процеси в організмі. Запалення може бути як негативним, так і позитивним явищем. Наприклад, воно необхідне для загоєння ран та боротьби з інфекціями. Однак хронічний стрес, характерний для сучасного життя, може призвести до хронічного запалення, яке послаблює імунну систему. На відміну від гострого запалення, яке можна лікувати різними способами, хронічне запалення вимагає комплексного підходу, який передбачає здоровий спосіб життя та вживання протизапальних продуктів.

Що ж таке протизапальні продукти і як вони впливають на імунну систему? Про це розповідає  лікар  з загальної  гігієни відділу епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних хвороб  Ірина  Мітічкіна.

Ці продукти багаті вітамінами та фітонутрієнтами, які підтримують здорову імунну відповідь та запобігають хронічним запальним процесам.

  1. Куркума
    • Ця яскраво-жовта спеція відома своїми потужними антиоксидантними властивостями.
    • Куркумін, активний інгредієнт куркуми, зміцнює імунну систему, борючись з вільними радикалами.
    • Куркума також багата на вітаміни С, Е та К, які підтримують здоров’я серцево-судинної системи та стимулюють вироблення глутатіону – важливого антиоксиданту.
  2. Гарбузове насіння
    • Містить широкий спектр поживних речовин, зокрема магній, марганець, мідь, цинк, білок та клітковину.
    • Магній, що міститься в гарбузовому насінні, бере участь у багатьох важливих фізіологічних процесах, таких як виробництво енергії, синтез ДНК та РНК, формування кісток та розслаблення кровоносних судин.
    • Цинк, який також є у гарбузовому насінні, підтримує здоров’я імунної системи, ріст та ділення клітин, сон, настрій, відчуття смаку та запаху, а також здоров’я очей та шкіри.
    • Гарбузове насіння – чудове джерел омега-3 жирних кислот.
  3. Броколі
    • Відома своїми захисними властивостями завдяки вмісту глюкозинолатів, флавоноїдів та інших антиоксидантів, зокрема такими як вітамін С, каротиноїди.
    • Сульфорафан, що міститься в броколі, має протиракові властивості та підтримує нормальну функцію клітин.
    • Дослідження показують, що броколі може знизити ризик раку простати, а також позитивно впливати на ожиріння, діабет 2-го типу та неалкогольну жирову хворобу печінки.
    • Броколі покращує імунну функцію та баланс мікрофлори кишківника.
  4. Ферментовані продукти
    • Підтримують здорову мікрофлору кишківника, де знаходиться більшість клітин імунної системи.
    • Корисні бактерії у ферментованих продуктах можуть пригнічувати рак товстої кишки, молочної залози, печінки та інших органів.
    • Квашена капуста, солоні огірки та кефір – чудові приклади ферментованих продуктів.
  5. Часник
    • Має протигрибкові, антибактеріальні та противірусні властивості.
    • Містить понад 100 корисних хімічних речовин, які знижують рівень холестерину та знищують віруси.
    • Сирий часник має більш виражені корисні властивості, але його можна вживати і в вареному вигляді.

Ці продукти допоможуть зміцнити ваш імунітет та захистити організм від хвороб.

Формуємо культуру здоров’я разом!

 

Поділитися:
Знайти