П’ять кроків до здорового харчування: навчаємо дітей
2 жовтня 2024
Через відсутність здорових харчових звичок значна частина дорослого населення України харчується нераціонально, а це є причиною 20% передчасних смертей у світі.
Овочів і фруктів дорослі споживають у середньому лише по 1,3 і 1,5 порції відповідно замість рекомендованих п’яти порцій овочів і п’яти порцій фруктів на добу. А сіллю й цукром українці та українки, навпаки, зловживають: середнє споживання солі становить 12,6 г на добу замість максимальних рекомендованих <5 г, а цукру — ≥45 грамів замість рекомендованих 25 г.
Щоб уникнути руйнівних харчових звичок, важливо змалечку привчати дітей до здорового харчування. Діти, які правильно харчуються, менше схильні до ожиріння, серцево-судинних захворювань та діабету. Збалансований раціон покращує роботу мозку, підвищує концентрацію та увагу, допомагає краще справлятися зі стресом і запобігає розвитку тривожності та депресії. Здорове харчування — це основа не тільки фізичного, а й психічного добробуту дитини.
Про освітню ініціативу Центру громадського здоров’я МОЗ України за підтримки Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні та у партнерстві з Національною асоціацією громадського харчування «П’ять кроків до здорового харчування» читайте за посиланням.