ЗИМОВІ ГРИБИ: ЧИ Є НЕБЕЗПЕКА?
3 січня 2025Є гриби, які ростуть у лісі взимку. Їх так і називають – зимові гриби. І затяті грибники, які не хочуть робити перерву у своєму хобі навіть узимку, йдуть до лісу не просто гуляти, а й збирати гриби. Чи безпечно це?
Лікар із загальної гігієни відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Вінницького ОЦКПХ Інна Кудлаєнко дає пояснення і поради тим, хто збирає гриби взимку.
– Головний грибний трофей, який ви можете знайти в лісі, – це фламуліна оксамитоніжкова (бархатистоніжкова), ще відома під назвою «зимовий опеньок». Фламуліна – це деревний гриб, який зазвичай росте на стовбурах, пеньках і в дуплах листяних дерев, особливо віддаючи перевагу вербам, розташованим біля води. Цей гриб утворює великі групи, що ростуть зрощеними пучками. Знайти зимовий опеньок можна з пізньої осені і до весни. Ці гриби починають рости під час відлиг, а в період морозів їх ріст сповільнюється, але при цьому плодові тіла фламуліни не гинуть, а під час наступного потепління знову активно розвиваються.
Фламуліна (Flammulina velutipes), або зимовий опеньок, росте на деревах (на листяних породах, а не на хвойних) – зазвичай цілою групою. Має «оксамитову» ніжку, яка темніє з віком гриба. Шапка – яскраво-оранжева, слизька при вологій погоді. Не має кільця або залишків кільця на ніжці.
З ЧИМ МОЖНА СПЛУТАТИ ЗИМОВИЙ ОПЕНЬОК
Кажуть, ніби фламуліна не має отруйних двійників, однак стверджувати це з повною впевненістю необачно. Досвідчені грибники знають ключові відмінності зимового опенька, але новачки можуть легко сплутати його з хибними опеньками або іншими грибами. Дехто взагалі впевнений, що всі гриби, які ростуть на деревах, – це опеньки, але це не так.
Оскільки клімат в Україні стає більш теплим, кількість грибів, які ростуть взимку, зросла. Тепер взимку в наших лісах можна побачити й ті гриби, які зазвичай росли лише до кінця листопада. І саме тому треба бути дуже уважним і не покладатися на застарілі довідники грибів, де вказано, який гриб коли росте, бо ці дані тепер інші.
ОТРУЙНІ ДВІЙНИКИ ЗИМОВОГО ОПЕНЬКА (ФЛАМУЛІНИ):
- Галерина оторочкувата (Galerina marginata). Цей гриб смертельно отруйний(!!!), і його важливо вміти відрізняти від їстівних видів. Галерина облямована (оторочкувата) росте на хвойних деревах або поруч з ними, тоді як фламуліна (їстівний зимовий опеньок) зустрічається на листяних. У молодих галерин на ніжці помітно мембранне кільце, яке зникає з віком. У фламмуліни кільця немає. Ніжка фламуліни виглядає бархатистою (звідси і назва – бархатистоніжкова), знизу темніша ніж зверху. А у галерини ніжка покрита білуватими волокнами. Цей отруйний гриб (Galerina marginata) потрібно добре вміти розрізняти. І, не дай Боже, покласти ці гриби до себе у кошик! Вони містять собі отруту, схожу на отруту блідої поганки. Тобто ці гриби не варто навіть чіпати руками!
- Гімнопіли (огнівки). Гімнопіли (Gymnopilus sapineus, Gymnopilus penetrans, і Gymnopilus hybridus) ростуть на хвойних деревах, мають гладенькі світлі ніжки. Ці гриби можуть бути неїстівними через гіркоту або й отруйними.
- Хибні опеньки – опеньок сірчано-жовтий несправжній (Hypholoma fasciculare). Ці гриби легко сплутати із зимовими опеньками, але відрізнити їх можна за пластинками під шапочкою: у сірчано-жовтих несправжніх опеньків вони яскраво-жовті або сіро-зелені, а у фламуліни – світлі. Ці несправжні опеньки теж ростуть у лісах і парках до самих морозів.
Ще один вид грибів, який люди можуть збирати взимку, це глива звичайна. Росте вона восени на листяних деревах, але теж добре переносить заморозки. Гливи їстівні, але щоб не не мати проблем, краще купити штучно вирощені гливи і вживати їх. Взагалі найкраще – відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, що підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
Нагадуємо основні правила безпеки для тих, хто таки вживає дикорослі гриби:
Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб і не залишайте його поряд з іншими в кошику.
Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема, важкі метали.
Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
Не куштуйте сирі гриби.
Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Нагадаємо, що в 2024 році на Вінниччині грибами отруїлися 49 людей, 10 із них (8 дітей та 2 дорослих) померли. Серед грибів, які викликали отруєння, так званих «зимових грибів» не було, але пильності втрачати не можна – це може коштувати вам життя.
І пам’ятайте: якщо після вживання грибів з’явилися симптоми отруєння, у жодному разі не вдавайтеся до самолікування – терміново звертайтеся по медичну допомогу!