Зробіть вибір на користь фруктів та ягід
11 листопада 2024Коли з’являється бажання поласувати чимось солодким, важливо звертати увагу на якість споживаних цукрів. Природні цукри у фруктах та ягодах значно корисніші для організму, ніж додані цукри в оброблених продуктах.
Фрукти як джерело природних цукрів
Фрукти (і сухофрукти) та ягоди – чудове джерело природних цукрів. Вони не лише задовольняють потребу в солодкому, але й:
- постачають організму необхідні вітаміни, мінерали та антиоксиданти.
- сприяють поліпшенню травлення: клітковина у фруктах допомагає підтримувати баланс мікрофлори кишечника, розвиток корисних бактерій та нормалізацію роботи травної системи;
- покращують настрій та знижують стрес: фрукти та ягоди, багаті на вітаміни групи B (наприклад, банани, яблука, полуниця) і мікроелементи, допомагають знижувати рівень стресу та тривоги, покращуючи психоемоційний стан;
- знижують ризик розвитку захворювань: регулярне вживання фруктів і ягід може значно зменшити ймовірність серцево-судинних недуг і діабету, зміцнюючи здоров’я в цілому.
Вміст клітковини у фруктах уповільнює засвоєння цукрів, що дозволяє уникнути різкого підвищення рівня цукру в крові і підтримує сталий енергетичний баланс протягом дня.
Вплив доданого цукру на здоров’я
Натомість рафінований цукор швидко засвоюється організмом, що може призвести до різких коливань рівня цукру в крові, підвищення інсуліну та, з часом, розвитку інсулінової резистентності. Це, своєю чергою, підвищує ризик ожиріння, метаболічних порушень, серцево-судинних захворювань і цукрового діабету.
Цукри в раціоні дітей
Особливо важливо звертати увагу на тип цукрів у раціоні дітей. Організм дитини активно розвивається, і для нормального росту та розвитку необхідний стабільний рівень енергії. Природні цукри з фруктів і ягід допомагають забезпечити дітей не лише енергією, але й поживними речовинами для зміцнення імунної системи й розвитку всього організму.
Додавайте у щоденний раціон дитини більше фруктів і ягід — це смачний і корисний перекус, який позитивно вплине на здоров’я й самопочуття.
Проєкт «5 кроків до здорового харчування» реалізується Центром громадського здоров’я за підтримки Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні.