Як зменшити споживання солі й насолоджуватися природним смаком їжі
13 березня 2025Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує дорослим обмежити споживання солі до 5 грамів на день, що приблизно дорівнює одній чайній ложці. Для дітей віком від 2 до 15 років ця норма ще нижча. Надмірне споживання солі може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям. Варто зазначити, що необхідну кількість натрію можна отримати з натуральних продуктів, навіть не додаючи сіль до страв, особливо якщо у вашому раціоні немає оброблених продуктів, таких як хліб, готові сніданки або м’ясні вироби.
Більше про це розповідає лікар із загальної гігієни відділу епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних хвороб Інна КУДЛАЄНКО.
Чому надлишок солі шкідливий?
За даними ВООЗ, у середньому кожна людина споживає 10,8 г солі на добу, що є причиною майже 1,9 мільйона передчасних смертей щороку. У дослідженні, проведеному у 2019 році, встановлено, що українські діти споживають набагато більше солі, ніж рекомендовано навіть для дорослих людей. Діти дошкільного віку у середньому вживають 6,4 г солі на добу, молодші школярі – 7,4 г, а підлітки – 9,2 г.
Надмірне споживання солі підвищує ризик виникнення різноманітних хвороб:
- серцево-судинних захворювань – обмеження солі допомагає підтримувати нормальний рівень кровʼяного тиску, знижуючи навантаження на серце і судини;
- хронічної ниркової недостатності – високий вміст солі в раціоні підвищує ризик розвитку хронічних захворювань нирок, адже солоний раціон сприяє затримці води в організмі і збільшує навантаження на них;
- остеопорозу – надмірне споживання солі може сприяти виведенню кальцію з організму через сечу, що може призвести до ослаблення кісток і розвитку остеопорозу. Обмеження солі допомагає зберегти кальцій в організмі та підтримувати здоровʼя кісткової системи;
- ожиріння – солона їжа часто містить велику кількість калорій, особливо якщо це оброблені або готові продукти. Зменшення споживання солі може допомогти контролювати апетит і сприяти здоровому харчуванню, що знижує ризик набору зайвої ваги;
- погіршення загального самопочуття – обмеження споживання солі сприяє загальному покращенню здоровʼя та самопочуття. Збалансований раціон без надмірної кількості солі сприяє нормалізації водно-сольового балансу в організмі, поліпшенню травлення.
Як бачите, є достатньо вагомих причин щоб контролювати споживання солі та не перевищувати рекомендовану Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) норму – до 5 грамів солі на день.
Які продукти містять багато солі?
Більшість солі людина отримує з оброблених продуктів або безконтрольно досолюючи їжу під час приготування чи за столом.
Основні джерела надмірного споживання солі:
- Оброблені продукти: ковбаси, сосиски, консерви, бекон.
- Фастфуд: піца, бургери, картопля фрі.
- Солоні закуски: чипси, сухарики, горішки.
- Соуси: кетчуп, соєвий соус, майонез.
- Готові приправи з сіллю.
Як насолодитися справжнім смаком їжі?
Зменшення кількості солі в раціоні дозволяє відчути природний смак продуктів і знижує ризик захворювань. Ось кілька способів зробити страви смачними без додавання солі:
- обирайте продукти з низьким вмістом натрію (менш як 120 мг натрію на 100 г продукту);
- їжте переважно свіжі, мінімально оброблені продукти;
- обмежте використання «магазинних» соусів, заправок та продуктів швидкого приготування, оброблених продуктів;
- використовуйте спеції та трави: часник, базилік, орегано, кріп, куркума та інші.
- додавайте свіжі овочі та фрукти: лимонний сік, зелень.
- експериментуйте з новими поєднаннями трав і спецій.
- приберіть сільничку зі столу.
Крок до здорового майбутнього
Зменшення споживання солі – це важливий крок до здорового способу життя. Почніть з малого: замініть солоні перекуси на фрукти або овочі. З часом ви помітите, як ваші смакові рецептори стануть більш чутливими до природних смаків.
Пам’ятайте: зменшення споживання солі – простий, але ефективний крок до зміцнення здоровʼя!
Формуємо культуру здоров’я разом!