Як запобігти ботулізму?

На Вінниччині в поточному році зареєстровано вже 2 випадки захворювання на ботулізм. Зафіксовані випадки у Жмеринському та Тульчинському районах.

Причина захворювання: вживання консервованих помідорів домашнього приготування та в’яленої, копченої риби невідомого походження.

Ботулізм – гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляються бактеріями ботулізму. Ботулотоксин у 375 тисяч разів активніший від отрути гримучої змії.

Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм. Найчастіше, це консерви домашнього приготування (м’ясна тушонка, шинка, гриби, навіть консервовані овочі).

Інкубаційний період при ботулізмі становить від кількох годин до 5 днів.

До перших симптомів ботулізму відносять наступні:

– різкі болі в області живота, мають переймоподібний характер;

– нудота, нестримне блювання;

– діарея, випорожнення стають часті і рідкі, без сторонніх домішок.

Далі з’являються неврологічні симптоми:

-двоїння в очах, відчуття туману перед очима, неможливість розглянути дрібні деталі, утруднено читання, далекозорість;

-опущення одного чи двох верхніх повік, розширення зіниць, косоокість, ністагм;

-млявість, дифузний головний біль, запаморочення, слабкість;

-дихання поверхневе, зіниці розширені,

-у людини змінюються тембр і висота голосу;

-обличчя стає схожим на маску, міміка відсутня, хворий не може висунути язик, виникає сухість в роті;

-виникає параліч мускулатури;

Профілактика:

-при домашньому консервуванні необхідно дотримуватися всіх правил гігієни та чистоти сировини;

-не використовувати зіпсовані овочі та фрукти;

-піддавати термічній обробці (при температурі не менше 100 градусів) банки та кришки в обов’язковому порядку;

-зберігати домашні консерви при температурі від +2 до +6°С;

– не вживати консерви, термін зберігання яких більше одного року;

– необхідно провести термічну обробку всіх продуктів;

– в жодному випадку не можна вживати в їжу м’ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована;

– не купувати на ринках у приватних осіб (особливо у місцях не санкціонованої торгівлі!) м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солену, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах.

При появі перших ознак захворювання потрібно негайно звернутися до лікаря!

Ботулізм дуже серйозне захворювання, що викликає незворотні наслідки і може призводити до смерті хворого, займатися самолікуванням категорично заборонено.

Більше інформації про ботулізм та його профілактику читайте на нашому сайті за посиланням: https://bit.ly/3zbF7MD

Знайти