Як вживання алкоголю впливає на ризик раку?

У Всесвітній день досліджень раку Центр громадського здоров’я розповідає, який вплив чинить вживання алкоголю на ризик раку – https://bit.ly/3rnhE7J

Так, раніше нерідко можна було почути, що деякі дослідження вказують на користь вживання одного келиха вина для здоров’я серця. Та нові роботи дослідників заперечують це. У ВООЗ наголошують: не існує безпечної дози алкоголю!

Приблизно 4% ракових захворювань у світі спричинені вживанням алкоголю, що дорівнює понад 740 000 випадків раку в усьому світі. Результати низки досліджень доводять, що вживання алкоголю підвищує ризик кількох типів раку, включаючи рак верхніх відділів травного тракту, печінки, товстої кишки та молочної залози.

Так, ризик раку молочної залози серед жінок, які активно вживають алкоголь, вищий, ніж серед тих, хто ніколи не п’є.

Якщо печінка серйозно страждає від тривалого вживання алкоголю, наявні високі ризики розвитку цирозу, а разом з цим – і підвищений ризик раку печінки.

Вживання будь-яких доз алкоголю пов’язане з підвищеним ризиком розвитку плоскоклітинного раку стравоходу.

Ті, хто вживає алкоголь у великій кількості, мають у 5 разів вищий ризик раку ротової порожнини та глотки, а також у 2,6 разу вищий ризик раку гортані.

Вживання алкоголю у помірних і великих кількостях пов’язане з підвищенням ризику раку товстої та прямої кишки в 1,2–1,5 разу порівняно з відсутністю вживання алкоголю.

Сподіваємося, саме цей допис стане першим кроком до відмови від алкоголю!

Знайти