ВООЗ називає інсульт епідемією XXI століття, адже він – одна з найпоширеніших причин смерті та основна причина втрати працездатності серед дорослого населення у світі. До 90% усіх інсультів можна запобігти, впливаючи на основні фактори ризику.
5 червня 2024
Головними факторами ризику інсульту є:
- Серцево-судинні захворювання та артеріальна гіпертензія (артеріальний тиск ≥140/90 мм рт)
- Вживання тютюну та алкоголю
- Зайва маса тіла та ожиріння
- Підвищений рівень глюкозі крові та високий рівень “поганого” холестерину
- Недостатня фізична активність
Як запобігти інсульту:
- Дотримуйтесь порад медика та не забувайте приймати призначені вам ліки.
- Перевіряйте рівень холестерину. Дізнатися рівень свого холестерину можна у свого сімейного лікаря чи терапевта. Аналіз на загальний холестерин входить до гарантованого пакету послуг, які пацієнти отримують безоплатно.
- Контролюйте артеріальний тиск.
- Стежте за рівнем цукру в крові. Якщо лікар наполягає на обстеженні на цукровий діабет, пройдіть його. Контролюйте рівень цукру в крові, адже люди з цукровим діабетом схильні до більшого ризику інсульту, ніж люди без цього захворювання.
- Контролюйте свою масу тіла. В Україні ожиріння посідає 4 місце серед факторів ризику передчасної смерті (майже 105,7 тис. осіб щороку). Також пам’ятайте, що індекс маси тіла (ІМТ) та окружність талії (ОТ) необхідно підтримувати на стабільному рівні. ІМТ – від 18,5 до 24 кг/м2; ОТ < 88 см для жінок та < 102 см для чоловіків.
- Подбайте про здорове харчування. Інсульт є однією з основних причин смерті та інвалідності у світі. Повноцінне збалансоване харчування відіграє ефективну роль у профілактиці та контролі ризику інсульту.
- Будьте фізично активними. Фізична активність надає низку переваг я нашого здоров’я, покращуючи стан серцево-судинної системи, стимулюючи кровообіг, допомагаючи контролювати холестерин, глюкозу і позитивно впливаючи на масу тіла.
- Відмовтеся від вживання алкоголю та тютюну.
Докладніше – за посиланням https://bit.ly/3X3vcTh