РИЗИКИ, ПОВ’ЯЗАНІ ЗІ СПОЖИВАННЯМ АЛКОГОЛЮ ПІД ЧАС СПЕКИ
9 липня 2024
Центр громадського здоров’я підготував перелік клінічно підтверджених ризиків і небезпек для здоров’я, пов’язаних із вживанням алкоголю під час спеки:
Швидкий сонячний опік. Вживання алкоголю може підвищити чутливість і вразливість шкіри до сонячного світла, тобто збільшує ризик розвитку та тяжкості сонячних опіків.
Рак шкіри. Вплив ультрафіолетового випромінювання сонця є основним фактором ризику меланоми, а вживання алкоголю збільшує цей ризик.
Зневоднення і тепловий удар. Алкоголь та сонце можуть спричинити зневоднення. Сонце змушує ваше тіло пітніти, щоби залишатися прохолодним, тому в спеку обов’язково треба заповнювати дефіцит води в організмі. Алкоголь же діє на нашу шкіру як судинорозширювальний засіб і впливає на здатність тіла до терморегуляції. Тривале зневоднення може збільшити ризик теплового удару, теплових судом і теплового виснаження.
Утоплення. Вживання алкоголю може мати небезпечні наслідки для тих, хто відпочиває на воді або займається водними видами спорту. Алкоголь — депресант, що знижує координацію та швидкість обробки інформації мозком. У надзвичайних ситуаціях, коли час реагування має вирішальне значення, це може бути дуже небезпечно.
Для правильного функціонування ваше тіло повинно постійно підтримувати адекватний рівень рідини й електролітів. Для більшості людей, щоби забезпечити таку норму, достатньо збалансовано харчуватися та пити оптимальну кількість води. Додатково можна вживати напої, що містять електроліти: узвар, морс, лимонад, теплий чай.
Докладніше – за посиланням: https://bit.ly/3XUeYw5