Рак підшлункової залози: що варто знати

Сьогодні – Всесвітній день боротьби проти раку підшлункової залози (World Pancreatic Cancer Day). Оскільки цю онкопатологію важко виявити на ранніх стадіях, у 85% випадків її діагностують на пізній стадії, коли захворювання вже набуло значного поширення, часто з ураженням інших органів.

Олег Швець, президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоров’я МОЗ, розповів про фактори ризику цього захворювання.

ФАКТОРИ РИЗИКУ, ЯКІ ПІДДАЮТЬСЯ КОНТРОЛЮ:

  • Куріння. Підвищує ризик розвитку всіх видів раку. Вважається, що причиною приблизно 25% раку підшлункової залози є куріння.
  • Ожиріння. Люди з індексом маси тіла понад 30 кг/м2 мають приблизно на 20% більше шансів захворіти на рак підшлункової залози.
  • Нездорове харчування. Дослідники виявили, що харчування з високим вмістом довголанцюгових насичених жирів, таких як ті, що містяться в червоному м’ясі та оброблених харчових продуктах, сприяють розвитку раку підшлункової залози, незалежно від ожиріння. Низьке споживання фруктів і овочів також асоціюється з вищою захворюваністю.
  • Надмірне вживання алкоголю. Приблизно 7 із 10 випадків хронічного панкреатиту, що підвищує ризик раку, пов’язані з тривалим вживанням алкоголю.

ФАКТОРИ РИЗИКУ, ЩО НЕ КОНТРОЛЮЮТЬСЯ:

  • Старіння.
  • Цукровий діабет 2 типу..
  • Вірус гепатиту В.
  • ВІЛ або гепатит С.
  • Хелікобактер пілорі.
  • Хронічний панкреатит.
  • Сімейна історія раку, зокрема раку підшлункової залози.
  • Вплив певних хімічних речовин. Серед них — пестициди, бензол, деякі барвники та нафтохімічні речовини.
  • Синдром Лінча або спадковий неполіпозний колоректальний рак.

ПРОФІЛАКТИКА

Оскільки декілька факторів ризику, перерахованих вище, пов’язані зі способом життя, є можливість зменшити ризик раку підшлункової залози. Цьому сприяє

  • дотримання здорового харчування
  • фізична активність
  • турбота про психічне та емоційне здоров’я
  • обмеження вживання алкоголю та тютюну.

 

Знайти