На Вінниччині здійснюється моніторинг об’єктів довкілля на холероподібні вібріони не 01 групи

Холера – це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae.

Нагадаємо, що холероподібні вібріони НЕ Є ЗБУДНИКАМИ ХОЛЕРИ, тому випадки захворювань, спричинені ними, не потребують проведення обмежувальних заходів.

Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування, захворювання може призвести до смерті.

Зростаюче забруднення об’єктів довкілля сприяє розмноженню вібріофлори та поширенню захворювань, що підтверджує необхідність бактеріологічних обстежень хворих гострими кишковими захворюваннями, виявлення вібріононосіїв та збудників у навколишньому середовищі.

У Вінницькій області холерні та холероподібні вібріони починають з’являтись у водоймах щорічно у період з червня по жовтень, особливо в липні-серпні. При проведені постійного моніторингу води фахівцями ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ України» прослідковується тенденція до зростання можливості виявлення позитивних знахідок при підвищенні температури води.

Так, ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» та його відокремленими структурними підрозділами з 1 червня 2024 року на холеру було досліджено 309 проб з об’єктів довкілля (278 проб води відкритих водоймищ, 31 проба стічної води).

В 3-х пробах води відкритих водойм відібраних з точок р. Південний Буг у м. Вінниця (пляж по вул. Гонти та пляж «Хімік») та смт. Стрижавка, зона купання кафе «Казка» було виявлено холероподібні вібріони не О1 групи, які НЕ ВИКЛИКАЮТЬ захворювання на холеру, але можуть спричиняти випадки гострих кишкових інфекцій.

При обстеженні хворих з ГКІ, дослідженні води водоймищ та стічної води збудників, які викликають холеру, НЕ ВИЯВЛЕНО.

Рекомендовані заходи профілактики:

-дотримуватись правил особистої гігієни;

-вживати тільки гарантовану безпечну воду і напої;

-для пиття, миття посуду, овочів, фруктів, ягід тощо використовувати воду лише з перевірених безпечних вододжерел;

-не використовувати в їжу харчових продуктів, якість яких викликає сумнів;

-уникати відпочинку у невстановлених місцях;

-під час купання у водоймищах (море, річки, ставки) намагатись не заковтувати воду;

-не купувати на стихійних ринках або з рук у приватних осіб, наприклад на пляжах оздоровчої зони, будь-які морепродукти, в’ялену рибу та страви, що швидко псуються;

-уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційних кишкових захворювань.

За матеріалами:

Світлани КУШНІР, лікаря – епідеміолога «ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ України».

Знайти