Міжнародний розвантажувальний день

5 січня відзначається  Міжнародний розвантажувальний день. Започаткований день у  2018 році. Його мета – у розпал новорічних свят нагадати про важливість здорового способу життя.

Рекомендовано перейти на легкі страви (без великої кількості вуглеводів та жирів), відмовитися хоча б на цей день від газованих напоїв, але додати до свого раціону трав’яні чаї, очищену воду без газу, домашні несолодкі компоти. Крім того, краще утриматись від продуктів, що затримують воду в організмі. Це насамперед – сіль, спеції, соуси.

А ще  – звернути увагу на трагіку здорового харчування.

Тарілка здорового харчування – це концепція, розроблена експертами Гарвардського університету, яка допомагає налагодити харчування, а вибір корисних продуктів зробити простим і зрозумілим.

Половина тарілки – овочі, фрукти та ягоди на ваш смак. Головне, щоб вони були різні, бо розмаїття кольорів на тарілці означає розмаїття корисних речовин.

До речі, картопля не входить до загальної кількості овочів на «тарілці» через великий вміст вуглеводів.

Чверть тарілки – складні вуглеводи, особливо цільнозернові продукти, наприклад, цільнозерновий хліб, макарони з твердих сортів пшениці, вівсянка, бурий рис, кіноа або ячмінь. Обмежте вживання очищених злаків (білий рис і білий хліб).

Складні вуглеводи засвоюються повільніше, ніж прості (цукерки, печиво та газованки), і забезпечують нас енергією на довгий час без шкідливих перепадів рівня глюкози.

Цільнозернові продукти є чудовим джерелом клітковини, що підтримує здорову роботу шлунково-кишкового тракту та допомагає контролювати рівень цукру в крові. Вони також забезпечують енергією на довгий час.

Чверть тарілки – білки, наприклад, риба, птиця, бобові та горіхи. Їх можна додати в салат, а також поєднувати з овочами.

Обмежте вживання червоного м’яса та уникайте перероблених (процесованих) м’ясних продуктів (шинки, ковбаси).

Додавайте до їжі здорові рослинні жири. Вживайте в помірній кількості такі олії: оливкова, соняшникова, соєва, кукурудзяна, арахісова — готуйте на них і заправляйте ними салати. Також додавайте до тарілки авокадо, горіхи й насіння.

Не забувайте про молочні та кисломолочні продукти без доданого цукру і з низьким вмістом жиру. Молоко, йогурт, кефір, ряжанка — найкраще джерело кальцію, який забезпечує міцні кістки та здорові зуби.

Пийте воду. Підтримка водного балансу є важливою частиною здорового харчування. Пам’ятайте, що найкращий вибір для втамування спраги — це вода. Вона сприяє підтримці всіх функцій організму, покращує травлення та запобігає зневодненню. Уникайте цукровмісних напоїв.

Пам’ятайте, що основою здорового способу життя є правильне харчування. Харчуйтеся збалансовано, їжте із  задоволенням.

Знайти