Гриби: смачно, але ризиковано

Нинішня погода – чудова нагода побути в тиші лісу, подихати свіжим повітрям і насолодитися красою осіннього лісу. А ще… піти по гриби.

Страви з грибів — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді. Хітин, що входить до складу грибів, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому їх вважають «важкою» їжею. Тому отруєння грибами вважаються одними із найважчих харчових отруєнь!

За інформацією МОЗ, на території країні росте до 500 видів їстівних грибів, отруйних же – близько 2 тис. Та ще й сплутати їх дуже легко. Водночас не лише отруйні гриби можуть зашкодити здоров′ю, але й неправильно приготовлені їстівні, або ті, що виросли на забруднених територіях!

В 2023 році в Вінницькій області зареєстровано 8 випадків отруєнь дикорослими грибами, в результаті яких постраждало 8 осіб, в тому числі  1 дитина, летальних випадків не зареєстровано.

Вже цьогоріч зареєстровано 5 підтверджених випадків, ще 3 осіб  знаходяться на стаціонарному лікуванні. Серед постраждалих – 12-річна дитина, що отруїлася після вживання попередньо відварених і посмажених дикорослих грибів, які мати назбирала та приготувала для неї. Дитина знаходилась на лікуванні в обласній дитячій лікарні з середнім перебігом захворювання.

Нагадуємо про правила споживання грибів:

  • Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, що підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема, важкі метали.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
  • Не куштуйте сирі гриби.
  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

   Увага! Не годуйте грибами дітей! Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю.

Симптоми грибного отруєння можуть з’являтися у різний час – від 30 хвилин до кількох діб – залежно від виду грибів, які ви вживали.

Симптомами грибного отруєння можуть бути

– запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності.

Увага! Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте у себе або своїх близьких симптоми отруєння – негайно викликайте “екстрену медичну допомогу”. Не викидайте залишки грибів – їхній аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Завідувач відділом епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Оксана Скоробогач.

Знайти