ГОСТРА КИШКОВА ІНФЕКЦІЯ

Слабкість, підвищена температура, біль у животі, блювота та діарея – це найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій #ГКІ.

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які активізуються влітку та можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.

Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі чи води, під час купання в забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше збудники кишкових інфекцій містяться в сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

Люди старшого віку та діти раннього або дошкільного віку знаходяться у групі ризику #ГКІ. Для прикладу в дітей швидко розвивається зневоднення (дегідратація) і їм обов’язково потрібна допомога лікаря.

Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви та кондитерські вироби, молоко й молочні продукти, яйця. Щоб захистити себе та своїх дітей від гострих кишкових інфекцій, достатньо виконувати прості профілактичні дії та в разі нездужання обов’язково звертатися до лікаря.

Профілактика ГКІ:

-дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки та продукти;

-не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання;

-мити фрукти та овочі чистою водою, перш ніж готувати;

-не нехтувати часом термічної обробки продуктів з м’яса та риби тощо.

Бережіть себе та своє здоровʼя!

Джерело: МОЗ України

Знайти