Ботулізм: як запобігти і що робити при симптомах захворювання

На Вінниччині в поточному році зареєстровано вже 2 випадки захворювання на ботулізм. Зафіксовані випадки у Жмеринському та Тульчинському районах.

Причина захворювання: вживання консервованих помідорів домашнього приготування та в’яленої, копченої риби невідомого походження.

БОТУЛІЗМ – гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляються бактеріями ботулізму – Clostridium botulinum.

Сам збудник – не небезпечний для здоров’я людини, небезпечний – ботулінічний токсин, що виробляється клостридіями в анаеробному середовищі (безкисневому, наприклад в герметично закритих банках). Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут. Він у 375 тисяч разів активніший від отрути гримучої змії.

Де в природі можна зустріти збудника?

Спори клостридій у великій кількості присутні в ґрунті, де можуть існувати довгі роки. Також вони присутні у кишківнику багатьох тварин, звідки з фекаліями потрапляють у грунт, а також в мул озер і морів від риб, молюсків. Спори дуже стійкі до дії факторів зовнішнього середовища, вони не гинуть навіть при кип’ятінні протягом 5 годин.

Що саме сприяє розвитку даного захворювання?

Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм. Найчастіше, це консерви домашнього приготування (м’ясна тушонка, шинка, гриби, навіть консервовані овочі). Збудники ботулізму можуть існувати тільки в безкисневому середовищі! Консервація є якраз найсприятливішим середовищем для розмноження бактерій. В цих умовах мікроби підтримують свою життєдіяльність і виробляють отруту. Найбільшою загрозою для здоров’я людини є домашні консерви, а не продукти, вироблені промисловим способом, як може здатися спочатку. Крім того, збудники хвороби накопичуються в банці з консервантом не скрізь, а «гніздами». Ось чому одні люди, які вживали продукт з однієї банки, захворіють на ботулізм, а інші – ні.

Самостійно відрізнити заражені продукти від доброякісних можна тільки по здуттю банок, пов’язаному з накопиченням газоподібних продуктів життєдіяльності паличок ботулізму. Іноді смак, запах і вигляд продукту можуть не змінюватися.

Однак не тільки консерви несуть смертельну небезпеку. В практичній медицині були зафіксовані спалахи хвороби після вживання в їжу самостійно приготовленої кров’яної ковбаси та копченої риби. Лікарі зробили небезпідставне припущення, яке потім підтвердилося науково і практично, що саме продукти, приготовлені в домашніх, а не в промислових умовах, найчастіше викликають ботулізм.

В умовах війни, коли спостерігається дефіцит продуків харчування промислового виробництва, доступ до продуктів обмежений, населення все частіше використовує продукти домашнього консервування. При недотриманні умов приготування такі продукти можуть стати причиною захворювання на ботулізм.

Які прояви даної хвороби?

Інкубаційний період при ботулізмі становить від кількох годин до 5 днів. Чим він коротший, тим важче отруєння. При найбільш важких випадках інкубаційний період не більше 24 годин.

До перших симптомів ботулізму відносять наступні:

– різкі болі в області живота, мають переймоподібний характер;

– нудота, нестримне блювання;

– діарея, випорожнення стають часті і рідкі, без сторонніх домішок.

Це ранні прояви ботулізму, багато їх асоціюють із звичайним харчовим отруєнням і не звертаються до лікаря, розраховуючи на власні сили, тим самим лише погіршують свій стан і прогноз.

Ці симптоми тривають близько доби, потім з’являється здуття живота, відчуття «розпирання» в животі, пронос змінюється закрепом. Розвивається парез кишківника.

Далі з’являються неврологічні симптоми:

-двоїння в очах, відчуття туману перед очима, неможливість розглянути дрібні деталі, утруднено читання, далекозорість;

-опущення одного чи двох верхніх повік, розширення зіниць, косоокість, ністагм;

-млявість, дифузний головний біль, запаморочення, слабкість;

-м’язова слабкість майже у всіх групах м’язів. Слабкість міжреберних м’язів викликає порушення дихання. Поступово з’являється слабкість у кінцівках;

-відчувається наявність чужорідного тіла в глотці, першіння в горлі та погіршується ковтання їжі;

-дихання поверхневе, зіниці розширені,

-при тяжкому перебігу захворювання вода і рідка їжа можуть виливатися через ніс;

-у людини змінюються тембр і висота голосу;

-обличчя стає схожим на маску, міміка відсутня, хворий не може висунути язик, виникає сухість в роті;

-виникає параліч мускулатури;

-при ботулізмі хворий не втрачає пам’яті;

у 20%  хворих смерть наступає від  паралічу дихання, або ускладнень запального характеру.

Як запобігти захворюванню?

-при домашньому консервуванні необхідно дотримуватися всіх правил гігієни та чистоти сировини;

-не  використовувати  зіпсовані овочі та фрукти;

-піддавати термічній обробці (при температурі не менше 100 градусів) банки та кришки в обов’язковому порядку;

-зберігати домашні консерви при температурі від +2 до +6°С;

-знищувати “бомбажні” (вздуті) банки;

-не вживати домашні консервовані продукти, приготовлені знайомими;

– не вживати консерви, термін зберігання яких більше одного року;

– необхідно провести термічну обробку всіх продуктів;

– ботулотоксин менш стійкий до нагрівання. Для руйнування ботулотоксину перед вживанням консервів доцільно їх прогрівати до 100°С протягом 30 хвилин;

– в жодному випадку не можна вживати в їжу м’ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована;

– не купувати на ринках у приватних осіб (особливо у місцях не санкціонованої торгівлі!) м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солену, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;

– при появі перших ознак захворювання потрібно негайно звернутися до лікаря! Вчасно надана медична допомога, основою якої є введення протиботулінічної сироватки, гарантує збереження життя хворому! Якщо лікування розпочати вчасно, то прогноз при ботулізмі сприятливий;

– якщо виникає порушення зору, особливо після вживання консервованих, або інших “небезпечних” продуктів, потрібно відразу ж викликати бригаду екстреної медичної допомоги. При даному захворюванні стан хворого може різко погіршитися в першу ж добу після зараження, що може призвести до його смерті;

– якщо підозрілу їжу їли інші люди, слід з’ясувати, чи не з’явилися в них які-небудь ознаки хвороби. Одужання пацієнтів при цій хворобі відбувається повільно. Деякі ознаки хвороби можуть зберігатися протягом кількох місяців.

– оскільки ботулізм дуже серйозне захворювання, що викликає незворотні наслідки і може призводити до смерті хворого, займатися самолікуванням категорично заборонено!

У Вінницькій області за останні вісім років зареєстровано 62 потерпілих, в тому числі 6 дітей. Чотири смертельних випадків серед дорослих. Всі випадки захворювань зареєстровані в побуті.

Пам’ятайте!

Хворобу легше попередити, ніж лікувати.

Будь-яке отруєння не проходить безслідно.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей

Знайти