27 серпня – День українського сала
27 серпня 2024Сьогодні, 27 серпня, відзначається День українського сала, одного з головних традиційних продуктів української кухні. Цей день започатковано у 2015 році і відтоді він став традиційним.
Сало – справжній кулінарний символ України. Його їдять окремо і додають у різні страви. Про нього жартують, складають пісні, анекдоти і вірші.
А Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб у цей день розповідає про користь цього продукту, але й пояснює, чому не варто зловживати салом, хоч це й символ української кухні.
Наші предки вживали сало майже щодня, крім періодів церковного посту, але дані проведеного в Європі опитування свідчать, що українці посідають лише 13-у позицію у переліку країн, де масово споживають цей продукт. За даними ООН і Євросоюзу, найбільше сала їдять данці.
Але навіть якщо українці поки що й не чемпіони в поїданні сала, споживають вони його багато, і слід знати міру, щоб «багато» не означало «шкідливо».
Користь і шкода сала
Вживають у їжу свіже (сире), солоне, копчене, варене, тушковане, смажене та морожене сало. Але Всесвітня організація охорони здоров’я застерігає від надмірного вживання сала через його холестериновий компонент, який спричиняє розвиток серцево-судинних захворювань. Оскільки сало в організмі тварини є поживним запасом, що містить тригліцериди, воно має насичені жирнокислотні залишки. Через це дієтологи іноді називають його шкідливим для регулярного вживання, але високий вміст вітамінів і корисних мікроелементів «реабілітує» сало у медичних рекомендаціях.
Сало визнано корисним, оскільки воно містить жиророзчинні вітаміни А, Є, D, F, а також арахідонову кислоту, природний антиоксидант селену, ретинол, кальцій, залізо, калій, фосфор, мідь, натрій і цинк. Показання для вживання сала – цукровий діабет, хронічний бронхіт, туберкульоз легень, ревматизм, поліартрит та остеохондроз.
Це також профілактичний продукт для попередження онкологічних патологій, а в застуду – сильний засіб для зміцнення імунітету. Вживання сала позбавляє організм важких металів, а ще сало стимулює вироблення жовчі, налагоджує роботу шлунково-кишкового тракту, оздоровлює суглоби, зміцнює серцевий м’яз і чистить кровоносні судини.
А тепер – про обмеження. Сало не слід їсти у великих кількостях. Не рекомендується перевищувати норми споживання: близько 30 грамів на день. Вживати сало дієтологи радять зранку, поєднуючи його з продуктами, що містять крохмаль (кукурудзяна каша чи картопля). Свинячий жир допомагає ліпше засвоюватися каротиноїдам, тому сало треба їсти з томатами, морквою й борщем.
Сало перешкоджає сп’янінню, якщо з’їсти шматочок перед вживанням алкоголю: цей продукт захищає шлунок від всмоктування етилового спирту. А от закушувати алкоголь салом не варто: це завдасть подвійного удару по підшлунковій залозі.
Обирати слід біле або блідо-рожеве сало, проте в жодному разі не жовте: цей колір може бути ознакою кнура або окислення (старості). Щоб не помилитися із покупкою, сало треба понюхати. Неприємний запах має зупинити вас – не купуйте сало в такому разі.
У жировому прошарку не буває гельмінтів, але якщо сало із вкрапленнями м’яса, його перед вживанням і приготуванням краще заморозити або піддати термічній обробці.
Калорійність свіжого сала – від 720 до 800 ккал на 100 грамів, а енергетична цінність солоного сала – до 820 ккал у 100 грамах. При цьому в салі зовсім немає загрозливих для ваги вуглеводів, і дієтологи не проти бутербродів із цілозернових сортів хліба з салом.
Сало слід поєднувати з гірчицею, аджикою, хріном, зеленню, часником, цибулею та іншими овочами: це підвищує жовчогінні можливості сала, оздоровлює печінку, виводить токсини, поліпшує роботу мозку та стимулює метаболізм. Корисне сало для вагітних жінок і матерів-годувальниць – воно благотворно впливає на формування плода і генерацію грудного молока.
Не варто їсти сало дітям до трьох років і людям, яким за 70: концентрований свинячий жир є важкою їжею, яка потребує здорового жовчного міхура та активних і зрілих ферментів.
Всім кому за 40, слід їсти сало, адже це жовчогінний засіб. Але не зловживайте!
Пам’ятайте, що смажене сало втрачає практично всі свої корисні властивості і стає шкідливим.
Сире несолоне сало їсти небажано через ризик інфікування.
Не рекомендується їсти сало натщесерце: створюється надмірне навантаження для підшлункової залози, що може призвести до панкреатиту.
Нехай вам буде смачно, але без «наслідків»!
Поради підготувала Аліса Зеленюк, лікар загальної гігієни відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань
Фото: klike.net